Получил ли е подкуп от 300 лева в цигарена кутия бившият зам.-директор на 3-то РУ в Пловдив Стоян Павлов? Делото срещу експолицая, който според държавното обвинение е взел част от пари, отнети по схемата на ало-измама, е на финалната права и този въпрос скоро трябва да намери отговор в решение на съдия Михаела Добрева. 

Днес бе проведен разпит и на последния свидетел по делото, който всъщност е ключово лице в производството. Димитър Рангелов беше обявен за общонационално издирване, след като не беше намерен, за да бъде призован близо 1 година от началото на процеса.

На днешното заседание Рангелов се отметна тотално от показанията, които е давал до момента в частта им, в която те уличават пряко полицай Павлов. Той не отрече, че има е имало срещи между тях и че заедно с Калин Димитров са дали кутия от цигари, но не бил видял какво има вътре, нито пък дали обяснения на полицая за каква схема точно става дума. 

Половин година дирят ключов свидетел срещу бившия зам.-шеф на 3-то районно в ПловдивРангелов е обявен за общонационално издирване

Припомняме, че Стоян Павлов има повдигнати две обвинения - че е взел 300 лева, за които е предполагал, че са набавени по престъпен начин чрез схема на ало-измама от Калин Димитров, както и че като длъжностно лице началник на сектор „Охранителна полиция“ в Трето РУ „Полиция“ на ОД на МВР Пловдив, е използвал своето служебно положение, за да набави за себе си противозаконна облага. 

Калин Димитров през цялото време действал със своя приятел Димитър Рангелов, който запознал Калин с полицай Павлов. Така Рангелов е свързващото звено в целия казус. Калин споделил на Димитър, че продава колата си онлайн и с него се е свързал купувач от Русе. Този от Русе обаче му казал да вземе пари от няколко адреса в Пловдив и Асеновгради да му ги занесе като му докара колата от Пловдив до Русе. Калин и Рангелов отишли на адрес в Съдийски, откъдето взели окачена на ограда магазинерска торба с две бурсетки в нея, в които имало сумата от 1300 лева и 15 евро. Димитър предложил да се свържат с неговия приятел полицай Павлов, защото ситуацията му се сторила съмнителна. Колко срещи е имало между мъжете и полицая и какво се е случило на тях - точно това трябваше да стане ясно по време на днешния разпит на Рангелов. 

Амнезия и “пушиш-пушиш“: Какво (не)каза човекът, дал 300 лева в цигарена кутия на ПавловКалин Димитров с противоречиви показания, Димитър Рангелов със заповед за издирване

Прокурорът по делото Борис Мендев обаче не успя да изтръгне почти нищо от Рангелов, а малкото казано от него противоречеше съществено на разпитите му по време на досъдебното производство, дадени пред съдия и разследващи служби. 

Затова съдия Михаела Добрева одобри да бъдат изчетени няколко разпита на Павлов, които той е дал непосредствено след ареста през октомври 2017 година. Оказа се, че днес Рангелов не просто има амнезия за събития от преди 2 години, ами и има нови спомени за обстоятелствата и фактите от тези изнесени под клетва през 2017 година. Новите нови спомени касаят само уличаващи пряко Павлов разговори и подробности. 

Показанията на Рангелов, изчетени от съдия Добрева, се отличаваха с изключителна пунктуалност и точност. Те описаха подробно за няколко контакта между полицая Павлов и Калин и Димитър, които са се превърнали в мулета на ало-измамници. Според казаното от Рангелов през 2017 Павлов е бил наясно с подробностите за действията на двамата мъже, знаел е, че става дума за измама и не просто не е направил нищо, за да ги спре, но и е приел парите. Според казаното от Рангелов днес обаче, Павлов не е знаел точно какво се случва, не ги е съветвал, нито им е оказвал съдействие. Самият Рангелов изобщо не бил виждал Калин да слага пари в кутия, но все пак срещите между двамата и полицая са се състояли и кутията е дадена, като Калин му казал по-късно, че е сложил 300 лева вътре "просто Стоян да се почерпи". „Аз обаче нищо не съм видял“, твърдеше свидетелят.  

Ето какво се е случило според казаното от Рангелов пред съдия и следовател по време на разпити през 2017 година: 

Рангелов работил на автомивка, където и живеел. На 2 октомври 2017 му се обадил приятелят му Калин, който се занимавал с препродажба на стари автомобили. Калин казал на Димитър, че с него се свързал човек от Русе за колата, но нещо го притеснявало по сделката. Човекът имал фирма за радиатори и накарал Димитър да събере "три пъти капаро" от Пловдив и Асеновград и така ще си вземе парите за колата от тези, които прибира. Това подбудило подозрение у Рангелов, че става дума за измама и на следващия ден, когато двамата мъже тръгнали към адрес в Пловдив, от който трябвало да вземат първата сума от "капаротата", Рангелов предложил да минат през негов познат полицай в 3-то РПУ - Стоян Павлов. Отишли пред сградата на районното и на тротоара отсреща Калин разказал на Павлов за случая. Павлов казал, че му звучи като измама, но след като Калин поискал съвет какво да правят, Павлов им казал те да си решават. Така мъжете тръгнали към адреса, който после се оказал "сбъркан" и отишли на нов адрес, откъдето взели окачена на ограда чанта с пари - 1300 лева и 15 евро. През цялото време Калин активно говорил с хората от Русе по телефона. Мъжете отишли да хапнат, след това получили нови указания за друг адрес, на който спешно трябва да отидат. След като пристигнали там поседели, но не след дълго хората от Русе им казали да се прибират. Върнали се до мивката, където Калин казал, че иска пак да минат през полицая Павлов, защото искал да му остави 300 лева "да се почерпи". Тръгнали, а попът Калин споделил, че не възнамерява да носи парите в Русе и ще си изключи телефона, ала не го направил. Изпитвал притеснения, че тези които му звънят ще го намерят и се надявал Стоян Павлов да помогне, ако се случи нещо такова. Стигнали до сградата на районното, Рангелов звъннал на Стоян Павлов да слезе, а Калин сложил 300 лева в празна кутия от цигари. Като дошъл Павлов Калин му разказал, че е отишъл на адреса и е взел 1300 лева. Стоян не казал нищо, а Калин му подал кутията от цигари. Стоян казал, че не пуши, а Калин му казал "Пушиш, пушиш" и Стоян прибрал кутията в джоба си. Калин казал на Стоян, че е сложил 300 лева вътре да се почерпи и обяснил, че на другия ден пак ще му се обади за "по-сериозна работа". Вечерта Калин искал телефона на Стоян от Димитър, който му го дал. На следващия ден Димитър и Калин тръгнали за адрес в Асеновград, отново посочен от хората от Русе. Павлов звъннал на Рангелов, за да го пита какво става. После двамата се прибрали, Рангелов дошъл на автомивката да си вземе килимите, а после ги арестували. 

"Мале, той всичко си е казал", отекна в съдебната зала гласът на един от придружителите на Димитър Рангелов, докато съдия Добрева изчиташе показанията на свидетеля в частта, в която той обяснява за даването на 300-тата лева на Павлов. Именно същия мъж в кулоарите на съда активно обсъждаше показанията с Рангелов, коментирайки въпроса за "стресираност". 

Думите "стресиран бях" са точно тези, които Рангелов използва, за да обясни дръзките противоречия между думите си пред съдия днес и думите си пред съдия преди 2 години. И в двата случая Рангелов е бил предупреден, че носи наказателна отговорност за изричане на неистини. Днес обаче той сам заяви, че твърденията в разпита от 2017 не са верни по отношение на факта, че със Стоян Павлов е говорено за пари, че е знаел какво са правили двамата с Калин точно и други подобни "подробности". 

"Стресиран бях. Отнасяха се грубо с мен и ми беше за пръв път да ме разпитват”, обясни причината за старите си показания Рангелов. 

Бившият зам.-шеф на 3-то РПУ Пловдив: Не се признавам за виновен за взимане на подкуп СНИМКИЗащитата и обвинението поискаха засекретяване на делото срещу Павлов

Да даде обяснения днес пожела и подсъдимият Стоян Павлов.

"Категорично не съм виновен по така повдигнатите обвинения. Не съм извършил тези действия, не съм взел кутия цигари с 300 лева и не съм обещал съдействие", посочи Павлов. Той обясни, че се познава с Рангелов от преди 6-7 години. Бил приятел с баща му "един от първите рокери на Пловдив". Покойният баща на Димитър бил приятел с полицая по линия мотори и поддържал возилото на Павлов. Преди години именно Рангелов старши ги запознал със сина си – Димитър Рангелов.

"Когато баща му Николай почна, Димитър много пъти ми споделяше, че аз съм му останал едва ли не като баща и иска да му бъда закрила, да му дам път в живота, че иска да си намери жена и да създаде семейство. Той остана сам-самичък и изпадна в беда, нямаше средства, живееше на автомивката, носил съм му храна и съм се грижил за него", посочи Стоян Павлов. 

В края на 2017 Павлов се уговорил с Димитър да занеса пътеки и килими да ги изперат на водоструйката. Тогава Димитър му споделил, че има приятел, който е пуснал обява да си продава личния автомобил и му разказал за купувача от Русе. Павлов казал да го доведе пред районното, за да му даде съвет какво да прави. Тогава той се запознал с Калин, който му обяснил, че търговецът искал да му докарат колата в Русе. Според Павлов, мъжете не му казали точно за схемата, но въпреки това той ги предупредил, че "по този начин ало-измамниците зарибявали мулетата" и посочил, че ако ги накарат да карат и пари в колата, да му се обадят да ги свърже с колеги полицаи, защото неговата дейност не била криминална, а охранителна.

Това гласи версията за събитията, изказана днес от подсъдимият Павлов.

"Повече Калин не съм виждал, за първи път го видях в съдебното заседание, като даваше обяснения тук пред вас. Не съм взимал кутия с цигари, пък камо ли да е имало пари в нея", категоричен беше Павлов. 

Заради резките разминавания във версиите на Павлов и свидетеля Димитър Рангелов двамата бяха изправени на очна ставка - процедура, в която им се задават еднакви въпроси пред съда. Целта беше да се установи колко пъти са се виждали двамата, какви са били взаимоотношенията им и какво са си говорили. И двамата продължиха да поддържат тезите си - подсъдимият полицай, че не е взимал кутия, а Рангелов, че все пак такава е дадена, но без да се казва какво има вътре.  

Предстои въпреки че Калин вече е разпитван по делото, отново да бъде призован в съда за същата процедура - очна ставка със Стоян Павлов по същите въпроси. След очната ставка, ако няма нови искания от страна на прокурора или защитата в лицето на адвокат Кутрянски и адвокат Елдъров, следват пледоариите на двете страни, а след това в завършек съдия Добрева трябва да изкаже тежката си дума по казуса.

Едно обаче е сигурно - когато твърденията, изказани от двама души - Павлов и Рангелов, са в пълно несъответствие, то значи, че един от двамата лъже. Кой? Това отноно ще каже съдът.