На Велики четвъртък, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Божествена Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. По време на службата владиката извърши чина по умиване на нозете, в който участваха 12 свещеници, дякони, иподякони и миряни, пише Дарик. 

Възстановената традиция е по примера на Иисус Христос, който измил нозете на своите ученици преди Тайната вечеря, за да се покаже смирението, любовта към хората и че който иска да бъде пръв, нека бъде слуга на всички останали. След службата владиката поздрави децата от детските градини и училищата, които по традиция боядисват яйца в двора на църквата, съобщиха от Старозагорската митрополия.

„Радвам се, че отново можем да бъдем заедно. Трябва да знаем, че истинността на нашата вяра е тази, която крепи домашното огнище и семейните ценности. Бъдете благословени“, отправи послание Старозагорският митрополит.

Малко над 1000 яйца очакваха нетърпеливите малчугани. По традиция, първото боядисано яйце бе червено, с което бяха оцветени и бузите на децата за здраве през годината.

На Разпети Петък, когато се изнася Христовата Плащаница, владиката ще служи в митрополитския храм “Св. Димитър“ – гр. Ст. Загора в 09:15 часа, а Опелото Христово ще бъде от 19:00 часа в храм “Св. Въведение Богородично“.