Козметичните процедури и операции са многомилиардна индустрия. И през годините търсенето на пазара ѝ нараства. Само в САЩ между 2019 г. и 2022 г. хирургическите процедури са се увеличили с почти 20 процента. Най-желани са липосукцията, уголемяването на гърдите, прибиране на корема, повдигане на гърдите и хурургична намеса за зоната на клепачите.

Именно лицето е една от най-издайническите зони при остаряване и затова много жени се подлагат на различни процедури, с които да се подмладят визуално. Една от тях е т. нар. вампирски лифтинг.

Той е популярен и сред знаменитостите и дори Ким Кардашиян е споделяла, че се е подлагала на него. В Щатите цената му е около 1000 долара, а обещанията са за по-гладка, по-стегната и плътна кожа на лицето.

Наименованието на тази процедура идва от начина, по който се прави. А той може да бъде доста нелицеприятен. С игла се правят множество малки пробождания по челото и бузите, за да се инжектира кръв, която да запълва кожата.

Тази кръв се взима от пациента и се поставя в специална епруветка, която в последствие се обработва посредством процес на центрофугиране. След обработката в плазмената фракция на кръвта се изолират тромбоцитите. Именно тази фракция после се инжектира в лицето.

Точно това обаче е и процедурата, след която три жени са се заразили с ХИВ. Те са посетили спа център в щата Ню Мексико, който обаче се е оказал нелицензиран. Последвалото изследване е установило, че за вампирския лифтинг многократно са били използвани накрайници, които всъщност са предназначени за еднократна употреба.

Според местните власти тримата пациенти са първите документирани случаи на хора, заразени с вируса след направени козметични процедури чрез инжекции. 

Заразяването се е случило през 2018 г., като след разследването през септември същата година спа центърът е бил затворен, а собственичката му - осъдена на три години и половина затвор през юни 2022 г., пише Business Insider.

Въпреки че на практика вампирският лифтинг се счита за безопасен, когато се използват чисти, стерилни игли и се вземат подходящи предпазни мерки, случаят е показателен за това, че трябва да сме особено внимателни, когато избираме къде да се подложим на подобна козметична процедура, както и на кого позволяваме да я извършва. Добре е да се информираме и дали салонът или спа центърът е лицензиран, а също и да се уверим, че козметикът използва стерилни пособия.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock