Съединените щати обвиниха Русия, че използва химическо оръжие срещу Украйна. Според Държавния департамент използваното оръжие е хлоропикрин, с което се нарушава Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Как действа хлоропикринът и как вреди нанася?

Хлоропикринът е старо бойно отровно вещество, използвано по време на Първата световна война и отдавна влязло в списъка на забранените химически агенти.

"Ето така изглежда граната с хлорпикрин. Това е бойно вещество със задушаващо действие и смъртоносни ефекти", казва инструктор към украинската армия.

От Центровете за контрол на заболяванията описват хлорпикрина като "агент, увреждащ белите дробове и предизвикващ раздразнение на очите и кожата".

"При използването на химически оръжия през Първата световна война, идеята е била да се излезе от безизходицата на окопите. Предполагам, че сега логиката е същата", казва Лени Филипс, изследовател по химически оръжия.

От Държавния департамент обвиняват още Русия, че използва средства за борба с безредиците като "метод за водене на война в Украйна", което също нарушава Конвенцията. Според украинските военни срещу техните части се разпръскват сълзотворни газове с дронове.

"Срещу нашите войски се използват вещества, предназначени за разпръскване на демонстрации. Това са вещества, които имат определени ефекти върху нашите войници, а именно дразнят лигавицата на очите, причиняват повръщане и световъртеж", казва полковник Серхий Пахомов от армията на Украйна.

От началото на войната са регистрирани над 1400 случаи на обгазяване на украински части.

"С дронове са пуснали гранати със сълзотворен газ върху нашите пехотни части. Това е лютив спрей, който причинява сълзене. Не е смъртоносен, но след вдишване прави трудно изпълняването на задълженията", разказва войник от бригада "Азов".

Над 500 войници са потърсили медицинска помощ. Един войник е починал от задушаване.

"Преди около месец лекувахме момчета, които страдаха от симптоми, причинени от сълзотворен газ. Слава Богу, не бяха тежко пострадали", разказва Наталия Хованец, гл. медицинска сестра.

Вашингтон наложи нови санкции на Москва. Освен физически лица, руски и чуждестранни компании, този път мерките засягат и изследователски звена и компании, участващи в руските програми за химически и биологични оръжия, пише БНТ.