Българският фермерски съюз иска създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието. Фермерите призовават служебното правителство и министър Георги Тахов за навременна помощ и съдействие и отбелязват адекватната реакция на властта след опустошителната градушка в Южна България от последните дни.

"По повод подобни непредвидени и злополучни събития и предвид реалната воля за ефективно решаване на проблемите в агросектора, която виждаме във Ваше лице, бихме искали да положим началото на един конструктивен диалог между Министерството на земеделието и храните и бранша, чрез който заедно да успеем да създадем работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи", казва председателят на съюза Георги Стоянов.

От Българския фермерски съюз искат съвместно да бъде изготвен ефективен механизъм, посредством който да се осигури защита на всички стопани, претърпели загуби, като се черпи опит от Европа. "Част от възможните решения за преодоляване на проблемите са създаване на специален гаранционен фонд от държавата или по примера на Австрия – солидарна застрахователна система, с процентно участие в застрахователната вноска, както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет", казва още Стоянов.

В заключение фермерите смятат, че бъдещ гаранционен фонд ще е решение и конструктивна стъпка за подпомагане на селското стопанство в България, пише БГНЕС.