По традиция за Великден и Гергьовден на трапезата ни трябва да има агнешко месо, a то остава и най-търсеният продукт в последните дни, защото е неизмена част от нашето меню. Тази година най-важният въпрос е дали цената му се е повишла спрямо предходни години или се шири спекула. Оказва се обаче, че цената на търсеното месо остава почти непроменена, на места дори спада.

Пзарауването по пловдивските магазини вече е факт, а тази година големите хипермарките в Пловдив се опитват да привлекат клиентите, като намалят разхода им за агнешкото месо  поне с 2 до 3 лева за килограм. В по-малките месарски обекти или кланици се забелязва лек скок в цените, което собствениците коментират като нормално, защото цената на живото тегло се е вдигнала. През 2024 година тя вече е от 12 до 13 лева за килограм, което пренуждава месарските магазини да увеличат цените си. 

Ниските цени в хипермаркетите вероятно ще напълнят обектите. Въпреки това, доста от пловдивчаните коментираха пред медията ни, че предпочитат да вземат месото от малък месарки магазин или кланици, защото се опасяват, че в големите хранителни обекти месото няма да е прясно или е пропътувало няколко държави, докато стигне до България, предивд най-ниската му цена  тази година.

Собствениците на месарски магазини коментират, че търсенето е изненадващо по-малко през 2024 година.  „За сега върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Има поскъпване. Не знам на каква база се базира това поскъпване точно в агнешкото, но минимум 2-3 лева е от миналата година”, коментира още мъжа.

Колко ще ни струва агне за трапезата през 2024 година? Ето какво установи проверка на TrafficNews спрямо материал, изготвен през 2023 година.

Тази година цената за колограм живо тегло се е покачила, като тя варира от 12 до 14 лева за килограм. Миналата година цената на живото тегло можеше да се забележи по 10 до 11 лева за килограм. В специализираните месарски магазини по пловдивските квартали цената на агнешкото за килограм е от 26 до 28 лева.В кланици близо до града, агнешко месо започва от около 23-24 лева за килограм, но не надскача 29 лева.

Идва ред и на големите вериги за хранителни стоки, които усилено се борят за клиенти. Въпреки че от големите хипермаркети най-скъпа предна и задна четвъртина от агнешко месо може да закупим от „Метро”, цялото агне охладено без глава е близо 19 лева за килограм, това е с 4 лева по-евтино от цената, която бяха дали миналата година. В "Метро" агнешка задна четвъртина отново е на по-ниска цена през 2024 година. Тя е 26 лева за килограм, а предна четвъртина може да бъде закупена на 25 лева за килограм, с 2 лева по-малко от миналата година. В "Billa" се забелязват също непроменени от миналата година цени. Агнешка задна четвъртина може да се закупи за 20 лева за килограм а предната е с един лев по-малко. 

Например в  „Lidl” агнешка задна четвъртина също е на цена от 20 лева за килограм, а предна е с един лев по-малко . Цената за агнешко месо с кост е 17 лева за килограм, като не се забелязва промяна от миналогодишните цени. В "Kaufland" цените също не се различават спрямо 2023 година- агнешка задна четвъртина е на цена от 20 лева за кг, а предна може да бъде закупена за 19 лева килограм.Цените в „Т-Маркет”  са сходни, но агнешка задна четвъртина е на цена от 22 лева.

"Според мен има спекула. Цените не са се увеличили от миналата година, а даже някъде има и по-евтино месо за килограм. Не съм видял 30 лева килограм агнешко в Пловдив, сигурно има, но е  по-рядко" коментира пазаруващ.

Дроб сармата обаче отчита лек скок за цена по магазините.  В почти всички специализирани магазини тя е на цена от 11 до 13 лева за килограм, спрямо миналата година тя се е вдигнала с близо 2 лева. В големите вериги за хранителни стоки се забелязва цена от 7 лева за килограм дроб комплект, но там е замръзен. Прясна агнешката главичка може да бъде забелязана в месарските магазини за цена около 6 лева килограма. Замръзена  в "Kaufland" може да закупите за 3 лева килограма.

Синият печат с номер на кланицата показва, че произхода на месото е български.