Всички институции са одобрили създаването на новата частна болница „Мама и аз“. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет от 30 април, на което беше одобрено изграждането на лечебното заведение, пише бТВ. По точката е докладвал служебният министър на здравеопазването Галя Кондева, която е обявила, че проектът за строеж на болницата е преминал всички необходими процедури.

„Получили сме одобрението на всички институции, които участват в този процес, те са приложени към документацията и във връзка с всичко, което изложих предлагаме проект на решение на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София“, казва Кондева.  

Точката е приета без забележки по нея. След остра реакция от страна на неправителствени организации, подкрепени от политически формации, срещу изграждането на болницата служебният премиер Димитър Главчев го отмени. Опасенията са, че частната болница ще погълне всички здравни специалисти, които са нужни за създаването на национална детска болница.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор” уведомиха, че по преписката на МБАЛ "Мама и аз" има изготвени три комплексни оценки.

От информацията от агенцията прави впечатление, че част лечебното заведение са клиники, за които се знае, че специалисти няма – по детска хемодиализа и детска ревматология например, за които има много малко лекари у нас.

За възрастни пък се предвиждат клиники по над 20 специалности. Многократно обаче е повдиган въпросът, че нужда от такъв тип болници няма. Причината е, че София разполага с над 10 000 болнични легла. Според анализи излишни от тях са около 3000. Недостиг има основно на легла за деца. 

Оттеглянето на разрешението за строежа на „Мама и аз“ е стъпка в правилната посока, категорични са от Обществения съвет за изграждане на национална педиатрия.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заявиха за bTV, че са се произнесли по въпроса за болницата в края на миналата година.

„Ако комплексната оценка на потребностите на населението (от медицинска помощ) покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, ще е възможно заявените от болницата нови дейности да бъдат финансирани“, гласи позицията на НЗОК. 

От Медицинският надзор заявиха, че оценка на лечебното заведение е правена три пъти, но не посочиха мотиви за одобряването на проекта.

Инвеститорът, който иска да строи болницата „Мама и аз“ – „Търговска лига“, вече заяви, че клиниката по педиатрия ще отпадне от проекта. Дали след промяната в плановете на инвеститорите ще е нужна нова  оценка за необходимостта от такова лечебно заведение все още не е ясно.

От Министерството на здравеопазването засега не коментират казуса.