Шофьор и пешеходец се скараха кой е с предимство в ситуация, когато тротоарът и половината пътно платно са заети, заради ремонтни дейности? Действието се развива преди няколко дни до Гребната база в Пловдив, а за случката сигнализира шофьорът на лекия автомобил.

„Отивайки на тренировка на кортовете до Спортното училище, мъж на средна възраст се опита да застане на пътя на колата ми, въпреки че имаше предостатъчно време и място на тротоара.

Както се вижда от видеото, пътят е зает от огромен кран, който налива бетон в новата зала и остава точно място, за да мине внимателно кола.

Натиснах клаксона и човекът до него го дръпна, но той се опита да се върне обратно на платното. Видях в огледалото, че ръкомаха, но реших да не си развалям деня в обяснения с някой, който умишлено се опитва да създаде проблем и продължих”, написа шофьорът до медията ни, изпращайки записите от видеорегистратора на колата си.

Видно от кадрите мъжът наистина се движи по пътното платно, но това е единственото място, през което може да премине, тъй като едната страна е обезопасена, заради ремонтни дейности, а другата е паркинг. Вярно е, че не е редно пешеходци да се движат по пътното платно, но шофьорите винаги трябва да бъдат бдителни и да ги пазят. Отделен остава въпросът дали е редно да се ползва клаксон, в ситуация която не е необходимо, и дали това не би довело до по-сериозни последствия?

Историята продължава и след разминаването между автомобила и пешеходеца, като по думите на шофьора, пешеходецът е потърсил саморазправа.

„След половин час същият индивид прекъсна тренировката ми и с нетърпящ възражения тон започна да ми обяснява разбиранията си за правилата на пътя, които общо взето се изчерпваха с "пешеходецът има предимство". Не му останах длъжен и тонът се изостри като преди да си тръгне лицето намекна, че ще увреди автомобила ми.

След това продължи към една от сградите на Спортното, което заедно със снажната осанка и ораторските му умения ме кара да си мисля, че е някой от преподавателите там”, допълни нашият читател.

Тук вече нещата съвсем не опират до това кой е с предимство, а по-скоро се свеждат до възпитание и личностно поведение на база създалата се ситуация.

Читателят на медията ни сам определи ситуацията като "нищо особено", но акцентира върху отношението на пътя и толерантността, която всеки участник в движението трябва да проявява:

"Сам по себе си случаят не представлява нищо особено. Но напоследък доста зачестиха антисоциалните прояви и все по-често ставаме свидетели на неадекватно поведение на улицата. Някои индивиди съвсем целенасочено се опитват да добият известност с подобни изпълнения. Други пък се държат като треторазрядни мутри от 90-те. Липсата на реакция от околните кара такива хора да мислят, че поведението им е нормално, и че те са в правото си".

Кой е кривият, и кой е правият в ситуацията - всеки може да прецени за себе си, а последвалото поведение - дори няма нужда да бъде коментирано.

Видео от казуса може да видите тук: