Областният управител на Пловдив бе официален гост на откриването на новия Общностен Център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни „Компас“ в Пловдив. Центърът е резултат от сътрудничеството между Фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“, БКО „Каритас Витания“, Областен съвет на Български Червен Кръст – Пловдив и Фондацията за достъп до права – ФАР.

Сред официалните гости на събитието бяха и кметът на град Пловдив Костадин Димитров, представителят на Върховния Комисариат на бежанците към ООН в България – Седа Кузуджу, председателят на Общински съвет Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметът по финанси Женя Петкова и директорът на дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева.

„За мен е чест и удоволствие да присъствам на откриването на Общностния център в нашия град и нашия стремеж винаги е бил и ще продължава да бъде в посока на това, украинските бежанци да видят в лицето на Пловдив не просто втори дом, а първи. Нашите врати са винаги отворени за подкрепа.“ – каза областния управител.

„Пловдив е един от градовете, който оказва най-голяма подкрепа на бежанците и работата ни с местната власт на града е от изключителна полза.‘, сподели директорът на фондация „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“ Наталия Еллис. Тя връчи на областния управител инж. Илия Зюмбилев благодарствен адрес за оказаното съдействие на бежанците от войната в Украйна.

Общностен център „Компас“ се ангажира да предоставя широк спектър от услуги, включително информационно консултиране, кариерни програми, курсове по български език, психологическа подкрепа, лекции, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни ресурси. Целта на центъра е да подпомогне успешната интеграция на бежанците и мигрантите в българското общество, като улесни тяхното културно и професионално включване.