66-годишният Калин Димитров е основният свидетел по делото срещу бившия зам.-шеф на Трето РПУ в Пловдив Стоян Павлов.

Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Пловдив именно Димитров е осъществил присвояването на сума от 1300 лева и 15 евро в съучастие с двама души от Русенско, по схемата на ало-измамници. 300 лева от парите е предал на началника на сектора "Охранителна полиция", като постът по това време се заема от Павлов.

Защо и как? И разбира се - дали. Това са въпросите, които трябва да бъдат изяснени в хода на разпитите по време на съдебните заседания. 

Така повдигнатите обвинения срещу Павлов са за получаване на част от сумата, присвоена чрез престъпление, както и за взимането им в качество на длъжностно лице. Според досегашните показания на Димитров парите са дадени като подкуп на Павлов, който в замяна ще ги пази в "изпълнение на делата". 

Шефът на 3-то РПУ в Пловдив: Не вярвам Павлов да е способен да вземе паритеОказва се, че помещение в районното, е използвано от служители на ДАНС

Днес Калин Димитров бе изправен пред магистратите за разпит, тъй като делото срещу Павлов тръгна по общия ред. Прокурор Борис Мендев подкани Димитров да разкаже в подробности какво си спомня за случката от началото на октомври 2017 година. 

Оказа се обаче, че Димитров не просто се е сдобил с амнезия за последната една година, ами и има тотално нови спомени за случилото се, спрямо домоментните му показания. Той разказа объркана история за продажба на кола, взимане на пари за автомобила и упорито повтаряше едно име - Митьо, което водило всички разговори, та той съвсем не бил в течение какво се случва. Каза също така, че се срешал с Павлов само веднъж, но от разстояние и не си комуникирал с него. Митьо обаче все пак дал на униформения някаква кутия. 

Изобщо от разпита на Димитров не стана яснен нито един факт или обстоятелство и дори обвинението описа казаното днес от него като "противоречиво", затова ѝ Мендев настоя да бъдат изчетени показанията на Димитров от досъдебното производство - едните, дадени пред следовател, а другите пред съдия. 

Разказите се оказаха далеч по пунктоални и изчерпателни. Съдия Добрева изчете и двата, от които стана ясна в общи линии следната хронология: 

Димитров тръгнал да продава колата си Фиат комби, като го пуснал в сайт за обяви за 1400 лева. След време получил обаждане от русенец, който държал фирма за търговия на бяла техника. Мъжът проявил интерес и се съгласил да вземе колата за 1300 лева и две условия - Димитров трябвало да му докара колата до Русе, като предварително вземе пари и фактури от жена в Пловдив, която дължала суми на търговеца. Димитров се съгласил и отишъл да обсъди плана с негов приятел /Митьо или Димитър Рангелов/ в Автомивка на Кукленско шосе, където работил втория мъж. От тук нататък комуникацията с мъжа поел Митьо, а на следващия ден по разпоредба на русенеца, двамата тръгнали към адрес в Пловдив, откъдето да вземат парите от жената. Не могли да намерят бързо мястото заради объркано и сменено име на улицата, а когато в крайна сметка успели, се оказало, че жената вече твърде много ги е чакала... и си е тръгнала, оставяйки на оградата найлонова торба с пари - 1300 лева и 15 евро. Двамата ги взели и преброили, но междувременно получили обаждане да вземат още една сума от Асеновград. Тогава те се усъмнили, че става дума за измама и Митко звъннал на "голяма клечка" от 3-то РПУ в Пловдив, с който да обсъди положението. После се оказва, че полицейският началник щял да окаже съдействие и протекция. "Той ще ни защити, ако ни нападнат по пътя", се казва дословно в стенограмите от разпитите. Двамата сложили 300 лева в празна кутия цигари и отишли с кола пред Трето РПУ, където ги чакал Павлов. "Какво става, хайде, че бързам", казал Павлов. "Пушиш ли?", попитали мъжете в колата. "Не пуша", отвърнал Павлов. "Пушиш, пушиш", казал Димитър Рангелов и дал цигарите на Павлов. "Правете каквото сте решили, но внимавайте", завършил краткия разговор Парлов и колата потеглила. На следващия ден Павлов отишъл да си вземе килимите от автомивката, но само Рангелов говорил с него по неясна тема. Час след това последвал ареста. 

Така звучат дните между 7 и 9 октомври според показанията на Калин Димитров на фаза досъдебно производство. След като чу предишните си показания, Димитров бе попитан от съдията, дали подкрепя казаното от него и до днес, като Димитров отговори „така трябва да е било“, което означавало, че вече не си спомнял детайли, но „така било“.

Калин Димитров е осъден по бързата процедура за присвояване на пари, като по негови думи са му дали 4 месеца, отложени с 4 години изпитателен срок. При въпрос, дали приятелят му Митьо е попаднал под ударите на съдебната власт, Димитров посочи, че не е бил с него по време на делото.  

Димитър Рангелов изглежда се е изпарил от лицето на земята. На ранна фаза от разследването именно той бе сочен като свързващо звено между Павлов и парите. Към момента обаче името му не фигурира в обвинителния акт по незнайни причини, нито е призован като свидетел. Днес съдия Добрева разпореди Рангелов да бъде обявен за общонационално издирване.

На този етап много от съществените въпроси по делото остават без никакъв отговор. Къде е Рангелов? Как е възможно да се разменят пари през сградата на районното и не би ли следвало подкупи да се дават при по-големи "мерки за безопасност"? Възможно ли е пък да става дума за немарливост? Защо и дали един ръководен полицейски кадър ще жертва реноме и свобода за 300 лева? Кой е инициирал схемата и колко от нея е била разкрита пред участниците? Защо информацията е била доброволно предавана на полицай, а в последствие предполагаемо са му давани пари? Какви са връзките между Стоян Павлов и двамата герои Калин и Димитър? И защо всички преки свидетели по делото страдат от амнезия?  

На този етап на съдебното производство обвиняемият Павлов не пожела да дава показания, като посочи, че ще си запази правото за по-късно. Единственото, което пледира бившият ръководен полицай, е невинност по двете обвинения. 

Предстои да бъдат разпитани още свидетели, като следващото заседание е насрочено за началото на месец ноември.

Бившият зам.-шеф на 3-то РПУ Пловдив: Не се признавам за виновен за взимане на подкуп СНИМКИЗащитата и обвинението поискаха засекретяване на делото срещу Павлов