За промяна в организацията на движение за Великден и Гергьовден в някои участъци на магистрала "Хемус", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

При 34-ти километър в посока София движението се извършва в две ленти поради компрометиране на настилката на мостово съоръжение. До отстраняване на повредата ще бъде ограничено преминаването в дясната активна лента.

Съоръжението не е основно ремонтирано от построяването му преди около 40 години, поясняват от АПИ. Между 3 и 5 май ще бъдат извършени аварийни дейности. Във връзка с предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден Агенция „Пътна инфраструктура“ напомня, че има промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“, за да се улесни пътуването при очаквания интензивен трафик.

В момента през тръбите за София на двата тунела преминава двупосочно целият трафик поради започналия през ноември миналата година основен ремонт на тръбите за Варна, се посочва в съобщението. За осигуряване на нормална проходимост, ограничаване на предпоставките за затруднения в пътуването и задръствания в пиковите часове, когато много хора тръгват на път, ще бъде спряно движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъка от АМ „Хемус“ в посока Варна на територията на област София.

За пътуващите тежкотоварни автомобили към Варна ограничението ще е на 2 май (четвъртък) и на 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 3 май (петък) и на 7 май (вторник), от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение от АМ „Хемус“ ще се отклонява по път I-1 София - Ботевград при магазин „Джъмбо“ до п. в. „Яна“ и ще изчаква на място.

За пътуващите тежкотоварни автомобили към София ограничението ще е на 2 май (четвъртък) и 6 май (понеделник) от 16 до 21 часа, както и на 3 май (петък) и 7 май (вторник) от 10 до 15 часа. Тежкотоварното движение ще се пренасочва по обходен маршрут - от 47-ми км на АМ „Хемус“, при пътен възел „Ботевград“, шофьорите ще се насочват по път II-17, по път I-1 София – Ботевград и при 30-ти км на автомагистралата при п. в. „Витинска река“ ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. За улеснение на пътуването и за повишаване безопасността на движение на леките автомобили в тунел „Топли дол“ на 2 и 3 май ще се обособят две ленти в посока Варна и една лента за София.

В тунел „Правешки ханове“ на 2 и 3 май ще има две ленти за Варна и ще се ограничи движението за София, като трафикът за столицата изцяло ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при п. в. „Осиковска Лакавица“ по път I-3 Ябланица – Ботевград и при пътен възел „Правец“ да се връща на АМ „Хемус“. На 6 и 7 май, когато трафикът към столицата ще е по-интензивен, в тунел „Топли дол“ ще се обособят две ленти в посока София и една лента за Варна.

На 6 и 7 май в тунел „Правешки ханове“ ще има две ленти в посока София и ще се ограничи движението за Варна, като целият трафик за Варна ще се пренасочи от АМ „Хемус“ при пътен възел „Правец“ по път I-3 Ябланица - Ботевград и при п. в. „Осиковска Лакавица“ да се връща на АМ „Хемус“.

Превозните средства над 12 тона, пътуващи от ГКПП „Капитан Андреево“ към Видин, за да избегнат промените в организацията за движение по АМ „Хемус“ за почивните дни, може да използват алтернативен маршрут – по АМ „Марица“ - път I-5 – път I-6 - път II -55 /Прохода на Републиката/ - път I-5 - път I-3 - път II-13 и път I-1.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.