От рано сутринта на Велики четвъртък 40 малчугани и младежи от 1 до 18 години боядисаха яйца в двора на църквата „Света Троица“ в Костиево. Домакинът отец Георги отслужи литургия и маслосвет и създаде хармонична атмосфера в божия храм. По традиция първите яйца се обагриха в червено, а на детските чела отец Георги и майки на малчуганите поставиха кръстчета и ги благословиха. Началният учител Мариана Караджова, която е и преподавател по религия, бе подготвила за децата интересни материали и беседа, в която разказа за Христовото възкресение, за обредите, свързани с празника. Инициативата бе организирана от НЧ „Никола Вапцаров – 1928 г.“. В нея се включи активно и местната общност, а Олег Михайлов се погрижи за ефектното фото и видео заснемане в празничния ден. Лазарската група от селото дари всички лакомства, събрани на празника на възрастни хора. Двадесет и четирима жители на Костиево, потребители на услугата „Топъл обяд в Община „Марица“ получиха торбичка и послание от лазарките за здраве, дълголетие и Светли Великденски празници.

В Крислово малчуганите от ДГ „Детелина“ рисуваха великденска украса в детското заведение. Те подготвиха и специални цветни пана, изработени със събрани от тях цветя и ги поставиха на различни места в забавачката.

Две работилници организираха в Маноле от НЧ „Просвета – 1927 г.“ на Велики четвъртък. В нея се включиха деца и младежи от 3 до 18 години. В единия уъркшоп рисуваха с цветен восък, а във втория – със салфетки. При „техниката с петна“ на яйцата остават разноцветни отпечатъци и се получава чудесен ефект.

По традиция член на певческата формация „Манолски славей“ представя на децата любима своя техника за боядисване на яйца. Тази година честта се падна на Минка Дишева. Тя показа техника с изображение на листо. „При нея всяко яйце се поставя заедно с листо магданоз или здравец в стар чорапогащник и се завързва здраво, така че листото да е прилепнало към черупката. След това се поставя в съд с боя, а след малко яйцето се изважда от боята, развързва се от чорапа и се вижда как върху черупката е останал красив светъл отпечатък от листото“, каза опитната дама.

Повече от 40 деца и младежи се включиха в боядисването на яйца в Маноле. „Всяка година правим обагряне на яйца с различни техники, за да могат младите хора да са пример за малките, като се учим един друг“, сподели секретарят на читалището Росица Лилова. Тя уточни, че Нели Пенкова е дарила 30 пъдпъдъчи яйца, които децата също са боядисали. „Боята е осигурена от Таня Пушкова и майките на децата-участници в работилниците, които донесоха приспособления за боядисване. А всички яйца са дарени от председателя на читалището Димитрина Караджонова“, каза Лилова. Тя допълни, че обагрените близо 200 яйца ще бъдат дарени в храм „Св. Димитър“. На участниците в работилниците Иванка Чангулова подари шоколадови яйца и им пожела светли празници.

Кметът на Община Марица Димитър Иванов благодари на всички, които се включиха в инициативата за боядисване на великденски яйца. „Всичко, което сътвориха малки и големи участници в творческите работилници в Костиево, Крислово и Маноле на Велики четвъртък е прекрасно. Пожелавам тази инициатива да се превърне в традиция за всички населени места в Община Марица. Имаме готовност да финансираме закупуването на яйца и бои, които да осигурим за тези, които ще се включат на Велика събота. Всички обагрени яйца ще бъдат дарени в храмовете в общината и благословени за Светлите Великденски празници. Нека бъдем смирени в оставащите дни от Страстната седмица, за да можем да се доближим до християнските устои“, каза Димитър Иванов.