Само няколко дни  остават да отпразнуваме с голяма семейна трапеза най-светлите християнски празници. Малко преди почивните дни магазините започнаха да се подготвят и да зареждат всичко необходимо за великденската трапеза. Колко ще ни струва нормалната вечеря на празниците през 2024 година и от къде предпочитат да пазаруват продукти пловдивчани? Ето какво установи проверка на Trafficnews:

Медията ни излезе да пазарува необходимите продукти за великденската трапеза със семейство Минкови от Пловдив. Всяка година на трапезата те посрещат двете си дъщери със зетьовете и внуците си. Пазарът им тази година е между 100 и 150 лева, като предпочитат да закупят агнешкото и яйцата от местни производители, отколкото в големите вериги, защото там често продуктите на са пресни.

Минкови са си направили списък, а  първите продукти са маруля, репички и пресен лук. Пазарите в града са извадили най-добрата си реколта и привличат клиенти с пресни зеленчуци и плодове.  Най- предпочитана салата за празника е зелената, като марулята на пазара се продава от 80 стотинки до 1 лев и 20 стотинки, но масовата цена , която се забелязва е 1 лев. На същата цена от 1 лев варира и връзка репички, както и пресен лук, който завършва вкуса на салатата.

Въпреки ниските цени на зеленчуците за великденската салата, производителите на пазара се оплакват от и липсата на клиенти през 2024 година. Мария Цветкова, която е производител от Пловдив, коментира, че отдава сушата на пазара на големите вериги магазини, които привличат клиентите с много по-ниски цени, но не толкова добро качество.

Мога да кажа, че когато и да отида в дадена верига, за да видя какво се случва веригите са пълни.  Тук при нас маруля 80 стотинки, пресен лук на стотинки, репички на стотинки и няма кой да пазарува. Пазарът ни е празен. Нямаме клиенти. Фактът е, че хората предпочитат да отидат някъде да си купят агнешкото, козунака и измислената салата от веригата и да си тръгнат, от колкото да дойде специално на пазара да си купи хубава стока, отбрана и да се прибере. Цените от минали години до сега  при нас не са се увеличили, въпреки инфлацията”, коментира Цветкова.

Семейство Минкови избягват да пазаруват в големите обекти, влизат предимно само за малки продукти, но за месо категорично предпочитат малките месарски магазини, където по думите им, качеството е наистина добро.

 „Много рядко пазаруваме от големите хранителни вериги , предимно малки продукти. За месо специално не, в никакъв случай, гледаме да си осигурим домашно, дори и кайма си правим само и само да е малко що-годе да е известен произходът поне. Пак си даваме парите, но качеството е различно. Яйцата ги купуваме някъде от порядъка на 40-50 стотинки, агнешкото около 22-23 лева ни дойде килограма от познат човек, който продава в кланица. От доста години така правим, не е за първи път и то заради внуците, за да може да е екологично чисто”. Това заявиха   Ива и Пейчо Минкови пред TrafficNews.

На пазара, който посетихме семейството даде за една маруля, една връзка пресен лук и една връзка репички 3 лева, а козунакът си го приготвят сами, заявиха те.

По традиция на празничната трапеза трябва да има агнешко месо, въпреки че тази година собствениците на месарски магазини коментират, че търсенето е изненадващо по-малко.

Ние купуваме цяло агне домашно, яйца си купуваме домашни от познати и единственото, за което ходим на пазар е маруля, лук и репички. Всеки харчи това, което се разполага. Няма да купиш цяло агне, ще купиш половин или пък 2 килограма. Козунакът всеки си има предпочитания дали домашно да си го направи, в пекарните продават готови козунаци”, завърши семейството.

За разлика от големите вериги, където агнешкото тази година се предлага за 19 лева килограма внос от друга държава, в кварталния месарски магазин цената е 25 лв със син печат за ветеринарен контрол, което значи, че месото е българско.

Колко е и цената на яйцата, които боядисваме в различни цветове, избирайки си най-големия "борец" между тях? Бройката яйце е 38 стотинки, а в някои от големите вериги може да забележим цена от 26 стотинки за яце. На въпрос дали хората взимат агнешко тази година, собственик на малък месарски магазин в пловдивски квартал, коментира, че се усеща слабо търсене през 2024 година на месото.

За сега върви по-слабичко от минали години, чакаме точния ден. Има поскъпване. Не знам на каква база се базира това поскъпване точно в агнешкото, но минимум 2-3 лева е от миналата година”, коментира още мъжа.

В големите верига магазини обаче, изненадващо месото е на по-ниска цена за килограм спрямо 2023 година.

Какво е Великден и без вкусните козунаци и курабийки? Тяхната цена навсякъде по обектите за приготвяне на тестени изделия и големи магазини, може да бъде различна. В повечето пловдивски пекарни обаче, той е на цена от 4 лева до 6 лева, но има и обекти, където можем да забележем цени от 10 лева за козунак.  Курабиите също са на цена от 4 лева за пакет, но зависи какъв е пълнежът им.

Така общо за 1 килограм агнешко, 10 броя яйца, един козунак, маруля, репички и пресен лук заплатихме близо 40 лева, но тази сметка ще се промени поне 5 пъти по толкова ако сме с деца и гости.

“Великденска трапеза” - Пловдив

1 кг агнешка плешка - 28 лв

Козунак - 4 лв

10 броя яйца - 3 лв и 80 ст

Зелена салата - продукти от пазара

1 бр. Маруля - 1 лв

1 бр. Зелен лук - 1 лв

1 бр. Репички - 1 лв

Общо- 38 лева и 80 стотинки