Вероятността 45-ото Народно събрание да излъчи правителство изглежда все по-малка след първия ден от съществуването му. В 4-часовото заседание се откроиха три основни акценти, които ще са водещи в следващите месеци, а вероятно и до края на живота на този парламент.

ГЕРБ изпадна в изолация

АнтиГЕРБ риториката се чуваше във всяко едно от изказванията на останалите пет формации на първото заседание. Речите на представителите на партиите се градяха не толкова върху промените, които трябва да се направят, а преодоляване на модела, който е заложен от ГЕРБ през последните години. Желанието за политически реваншизъм извираше от всяка фраза на новите партии. Канонадата от атаки по ГЕРБ пое още Румен Радев, чието обръщение очевидно не бе към всички избрани народни представители, а към „новите”, които можели да променят модела.

Гласуването за председател на парламента най-ярко очерта изолацията, в която изпадна ГЕРБ, като техният кандидат не събра подкрепа извън тяхната парламентарна група, срещу внушителните 163 гласа за Ива Митева.

БСП се бута там, където не я искат

Корнелия Нинова продължи да предлага БСП там, където отдавна заявиха, че не е желана. В опитите си социалистите да се представят като от партиите на протестите, Нинова каза, че ще подкрепи правителство на Слави Трифонов, ако бъде предложено такова. Това се случи минути, след като президентът предупреди:

„Безпринципна коалиция ще задълбочи кризата, а ако всички са в управлението, народът ще е в опозиция”. 

Самата Нинова обаче нямаше отговор какво ще прави, ако мандатът за съставяне на правителство бъде връчен на БСП от третия път.

Предсрочни избори

Партиите, които говориха за правителство, което  да реши не само краткосрочните проблеми, но и тези в дългосрочен план бяха ГЕРБ, БСП и ДПС. Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ ще предложат кабинет, колкото и малки да са шансовете, той да получи подкрепа, като това по-скоро ще бъде символичен акт. Към този момент от ГЕРБ не са изказали становище дали ще подкрепят правителство с друг мандатоносител.

БСП и ДПС заявиха,че биха подкрепили правителство на една от трите нови партии, но акцентите при ИТН, ДБ и ИСМВ  бяха по-скоро за предсрочни избори.

Говорителят на Слави Трифонов Тошко Йорданов бе изключително лаконичен в изявлението си пред депутатите.

„Този парламент ще работи толкова, колкото трябва. Длъжни сме да направим незабавно промяна е Изборния кодекс. Трябва да осигурим правото на всеки българин да може да гласува”, каза Йорданов. На подмятане от ГЕРБ за мажоритарния вот, председателят на групата на ИТН отвърна:

„Трябват мажоритарни избори, но партията, която ги предлага, няма мнозинство”, каза Йорданов.

Промените, които предлагат от ИТН, бяха същите, за които говореха от Демократична България и Мая Манолова: 100% машинно гласуване, електронно гласуване и вот по пощата, премахване на ограниченията за секции в чужбина, смяна на ръководството на ЦИК. Единственото нещо, което от ИТН ще предложат и е свързано с резултатите от референдума е партийната субсидия да бъде 1 лев на глас. Така на този етап нито мажоритарният вот, нито съкращаването на броя на депутатите и другите искания, ще бъдат предложени от хората на Слави.

С други думи трите партии вече са се обединили около спешните промени в Изборния кодекс, които по-скоро са предпоставка за предсрочни избори. От ИТН са си дали ясна сметка, че в тази конфигурация, това са единствените реалистични промени, за които могат да срещнат подкрепа.

На практика бързият ремонт на Изборния кодекс може да се направи в следващия месец, през който ще се завърти рулетката за съставяне на правителството.  За това обаче е нужна подкрепата на БСП и ДПС.  Самите те досега са изразявали резерви за част от предложенията, лансирани от трите партии. Ако заявките за предсрочни избори се изпълнят, то може да очакваме служебен кабинет в средата на май, а през втората половина на юли да се проведе и вота.

Ива Митева от „Има такъв народ” е новият председател на Народното събраниеВсички без ГЕРБ подкрепиха юристката да оглави парламента

Десислава Атанасова: Време е шоуто да приключи, трябва да си подадем ръка и възстановим диалогаПризивът ни за връщането на нормалния политически диалог не бе приет или заради липса на опит или лични амбиции, каза депутатът от ГЕРБ.

Тошко Йорданов: Още днес внасяме промени на изборния кодексТози парламент ще работи толкова, колкото трябва, коментира още той

Корнелия Нинова: Бихме подкрепили правителство на ИТН, в договорки с ГЕРБ не влизамеЛидерът на БСП начерта 5-те основни приоритети пред социалистите

Мустафа Карадайъ: Време е за рестарт на държаватаЗа диалог между отделните политически сили призова от трибуната на парламента председателят на ДПС

Христо Иванов: Не ни е страх от предсрочни избори, но имаме приоритети, които да изпълнимВижте какви са приоритетите на „Демократична България"

Мая Манолова: Ще променим правилата, за да няма България повече мутренско управлениеЩе изменим Изборния кодекс , за да сме готови за предсрочни избори, заяви лицето на ИСМВ

Президентът: Безпринципна коалиция ще задълбочи кризата, ако всички са в управлението – народът ще е в опозицияВ понеделник ще проведа консултациите с политическите партии