Ива Митев от „Има такъв народ” е новият председател на Народното събрание. Тя бе избрана със 163 гласа „За”, като всички формации я подкрепиха без ГЕРБ, които се въздържаха със своите 75 депутата.  Другото предложение бе дадено  от Десислава Атанасова от групата на ГЕРБ – СДС за  Цвета Караянчева.  Тя събра 75 гласа „за” от групата на ГЕРБ.

Тошко Йорданов предложи Ива Митева, като изчете биографията й . Тя е член на екипа на ПП „Има такъв народ“ и стана депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов. Тя е юрист, била е директор на  Дирекцията по правни въпроси в стария парламент.

Ива Митева става третата жена председател на Народното събрания след Цецка Цачева и Цвета Караянчева.

„С голямо вълнение заставам пред вас на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата в днешната усложнена реалност”, заяви новоизбраният председател на Народното събрание. Тя допълни, че се надява към опита и знанията на доказаните парламентаристи да се добавят младостта, енергията и новаторския дух на новите колеги.

„Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнения на предизборните програми, за ясно, предвидимо и стабилно законодателство, дело не на каприза на минутата, а плод на обмисляне и всестранно разглеждане, както е казал Тодор Икономов. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на конституцията, ще бъдат зачитани в това НС и няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да бъде демократична, социална и правова държава, каза още Митева.

Зам.-председателите на Народното събрание ще са  Цвета Караянчева от ГЕРБ, Кристиян Вигенин от БСП, Виктория Василева от ИТН, Мукаддес Налбант от ДПС, ген. Атанас Атанасов от ДБ и Татяна Дончева от ИСМВ.

Очаквайте подробности!