Още в понеделник президентът Румен Радев ще проведе консултации с политическите партии за съставяне на правителство. Това обяви Радев в словото си пред новите народни представители. Той каза, че трябва ясна политическа отговорност, която не се крие за фигурите на експертите.

„Искам да се обърна към вас, народните представители, и да ви поздравя с високата отговорна мисия, която българските избиратели са ви дали да представлявате народа. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне за липсата на опит. Чувах го, когато бях кандидат-президент, чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава”, каза президентът. Той допълни, че някои в политиката наричат опит своите грехове и се опитват да ги прикрият.

„С  вота избирателите си отхвърли това разбиране за политиката. Те избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, могат да напишат една красива глава в своята биография.  В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които устояваха парламентаризмът. От вас зависи новото Народно събрание, да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза. Първият тест за вашия успех ще бъде възстановяването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт”, каза Радев.

„Новият парламент се свиква в сложно време и той  фрагментирал. Мнозина вещаят кратък живот на 45-ото  Народно събрание, времето ще покаже дали е така, но колкото и да трае пред парламента стоят неотложни решение. Първото е създаването на правителството, да се вземат решения за ковид кризата, фалитите, бедността, неотложната актуализация на бюджета, изоставянето от ЕС, интензивна модернизация на страната. Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи, но постигането на управляващо мнозинство, не следва да бъде математически сбор от гласове. Безпринципна коалиция ще задълбочи кризата.

Ако всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти”, каза Радев.