За диалог между отделните политически сили призова от трибуната на парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той започна словото си, като честити светлия месец Рамадан на всички мюсюлмани и им пожела здраве, мир и благоденствие. И посочи, че истинската чиста вяра може да е в основата на мира и чрез смирение, помирение и благотворство да води до благоденствие. 

„Днес е началото на 45-ото Народно събрание. Изборите отминаха, сега предстои трудното. Разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна. Промяна, с която да възстановим политическата нормалност. Промяна ,с която да направим рестарт на държавността”, заяви Карадайъ.

Едновременно с това обаче българските граждани не дадоха мандат за създаване на правителство на първите три партии. Някои разчитат това като воля за нова избори. Може, ние от ДПС сме готови за избори веднага, заяви той. И посочи, че от гледна точка на държавата обаче, нещата не стоят така. Тъй като се намираме в тежка пандемична, икономическа, институционална и политическа криза.

„Ние смятаме, че сега е моментът да започне възстановяване на нормалността в българската политика. В последните години са нарушени диалогът, координацията между властите. И това ние определяме като институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на държавата. Затова нашият сложат е „рестарт на държавността”. Той може да започне още в това Народно събрание с възстановяване на диалога. Сега е времето да върнем властта в българския парламента”, заяви председателят на ДПС.

Той посочи, че от ДПС ще подкрепят правителство на първите три партии при няколко условия. Те са план за излизане на кризата с COVID-19, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост, да започнат разговори за приемана на програмата за ускорено икономическо развитие и достойно членство в евроатлантическите структури.

Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление. В този пъстър парламент, създаващ невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избирателите искат да се изпълни девизът: Съединението прави силата. Това може да стане само чрез определени управленски приоритети. Ние плътно ще следваме замисъла на суверена и няма да гласуваме за правителство на някоя партия или коалиция, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно указани средства за реализацията й. Време е за решителни промени, нека ги направим, призова той.