БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, като не вървят никакви преговори за това, заяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

„ Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Поставяме началото на парламентарните усилия, които ще определят накъде да  върви България в следващите 10 години. Това се случва на фона икономическата, социална и здравна  криза, като задаващата се и финансова и политическа такава. Изисква се отговорност и държавнически решения”, каза Нинова. Тя постави пет приоритета, по които ще работят социалистите в 45-ото Народно събрание.

За България – по най-бързия начин да се напише Планът за възстановяване и устойчивост през ЕС. Срокът за предаването му е 30 април, като се изисква спешна мобилизация на експертен, научен и политически потенциал.

За икономическа криза -  БСП внасят  пакет от закони, сред които помощ на малкия и среден бизнес, откриване на работни места, преизчисляването на пенсии.

За парламентаризма – възстановяването на блиц контрола върху министри и спиране на порочната практика да се гласуват закони без оценка за въздействие.

За Изпълнителната власт – пълна ревизия на това правителство и налагането мораториум върху сключване на договори, назначения, концесии и продажби. Премиерът и финансовият министър да кажат реалното състояние на държавата и при нужда да се направи актуализация на бюджета.

За властта и задкулисието  -  налагане на върховенството на закона.

„Четири години се борим с тази паралелна държава,  тя ни покани да бъдем част от нея преди 4 години и отказахме, нанеси ни тежки удари. Искам да спра всякакви спекулации. Първо не преговаряме със задкулисието за власт и пари, не правим никакви скрити уговорки – с ГЕРБ за правителство,  с ДПС за президент. Ние сме за стабилно, смело и честно управление, което да махне паралелната държава. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Бихме подкрепили правителство на втората партия. Ако те не предложат правителство и третия мандат бъде даден на нас, партията ще реши какво да прави”, каза Нинова.