Основното нещо, което искат българите е законност. Нужни са законови промени и спешни мерки по отношение на здравната криза. Това коментира представителят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Изборите приключиха и откриваме едно народно събрание, на което тегне въпросът дали изобщо ще го бъде. Трябва да положим усилие, за да може да се направят необходимите законови промени, които искат гражданите.  Спомням си как при стъпването ми в длъжност, Петър Стоянов заяви, че  парламентаризмът не се състои от вар и тухли, а от съгласие. Именно това ние е нужно. Много се радвам, че в момента сме именно в старата сграда на парламента. Тази сграда не е просто символ, а е материализация на това да има прозрачен парламентаризъм в България. Тук е мястото на българския парламент и това, че ние се върнахме тук е добър знак, макар че това което ни предстои е много сложно“, коментира Иванов на парламентарната трибуна.

Според него именно  потъпкването на законността е превърнал диалога в токсично занятие. Той коментира и приоритетите, които си поставя „Демократична България“ и за които още от днес ще бъдат внесени искания.

„Правителството вече свърши първата си работа да отстрани от управлението Бойко Борисов, ГЕРБ и ДПС. Въпросът е какво друго може да направим в този парламент и това е основният въпрос, който стои пред нас“, каза още той.

Иванов раздели приоритетите на партията на две групи. Кат в първата са решенията относно здравната криза и последиците от нея.

„Първо трябва да приложим адекватна решителна програма за масова и доброволна ваксинация. Трябва да има и комплекс от мерки за икономическо подпомагане на отделните сектори. Трябва да се направи и реална оценка на икономическото положение в страната. България трябва и да стартира процедура по плана за възстановяване и устойчивост“, каза той.

Димитров е категоричен, че трябва да има реформи в правосъдието и избирателния кодекс.

„Събираме подписи за промени в конституцията. Главният прокурор трябва да бъде под ясна отчетливост на парламента. Трябва да бъде реформиран висшия съдебен съвет, както и да се закрият специализирани съдилища и специализираната прокуратура. Искаме и изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия му модел, и да, това ще доведе до освобождаването на длъжност на Сотир Цацаров“, коментира Иванов.

Относно изборния кодекс от „Демократична България“ ще настояват за видеонаблюдение, дистанционно гласува и премахване на ограниченията в чужбина.

„Ако бъде поискана нашата подкрепа – да подкрепим мандат на „Има такъв народ“, ние ще се придържаме към ангажиментите си. Това, което категорично няма да направим е да подкрепим кабинет на ГЕРБ. Нас не ни с страх от предсрочни избори, но смятаме, че трябва да се опитаме да работим за тези приоритети, които изброих“, каза още той.