Расте броят на болните от грип, ковид и други репсираторни инфекции. В предпоследната седмица на миналата година заболеваемостта е била над 120 на 10 000 души за цялата страна, предаде БНТ. Лекарите съобщават, че е възможно едни човек да е болен от два типа грип, както от ковид и грип. За сега натискът към болниците не е голям, но пациентите пред кабинетите на личните лекари се увеличават. В някои области, като Бургас затегнаха контрола при влизане в училища и детски градини.

"Когато имаше ковид, тези мерки бяха същите. Това също е едно въздушно-капково заболяване, което същите мерки, въведени и приложени, биха могли да намалят заболеваемостта", каза д-р Мирослава Киселкова, РЗИ-Бургас.

"Родителите не могат да отсъстват от работа и много от децата се водят на детска градина болни. Не може дете с хрема да посещава детска градина, защото по този начин то заразява всяко друго дете", обобщи проф Светлана Велизарова - завеждащ Пулмологична клиника на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

"Редица големи градове са с повишена заболеваемост. За тях също е препоръчително да прегледат какви мерки биха могли да въведат, така че каквото могат да рестриктират, за да се ограничи поне малко", обясни проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В Русе пациентите с грипоподобни симптоми на доктор Айдън Джиниев са се увеличили значително след празниците. Дъщерята на Юлияна ще си остане у дома, защото е със симптоми на вирусна инфекция.

"Кашлица, болки в гърлото, висока температура и не успявам да ги овладеем. Тя по празниците беше болна, сега повтаря - в края на годината, сега в началото отново", каза Юлияна Славова.

"За момента предимно се засягат горни дихателни пътища, но има и такива със засягане на долни дихателни пътища, с бронхити и няколко тежки случаи с пневмонии, които са били, примерно хоспитализирани през тази седмица. Мисля, че са трима", обясни д-р Айдън Джиниев - общопрактикуващ лекар.

В инфекциозната клиника на пловдивската болница "Свети Георги", която е единствена в областта, са настанени 20 души с COVID-19.

"След празниците бяха около 30 на 2-ри януари. Грип имаме единични случаи - по 1-2 най-много са стигали, в момента няма нито един - доказан беше и грип А, но те са единици тези, които стигат до болница", заяви доц. Иван Балтаджиев – Клиника по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

В София заболеваемостта от грип и респираторни инфекции все още е далеч от епидемичните нива, но след празниците пациентите с грипоподобни симптоми на доктор Николова са се увеличили.

"Скочи броя на хората, които има положителни проби за грип. Има такива с положителни проби за ковид, а има и такива, които имат и грип, и ковид или двата типа грип", обясни д-р Гергана Николова- общопрактикуващ лекар.

Макар и рядко има пациенти с усложнения след грип. В белодробното отделение на детската болница в София всичките 10-тина легла са заети от пациенти със сериозни хронични заболявания и кърмачета, които имат усложнения след вирусни инфекции.

"Ние с грип много малко деца имахме. Деца, усложнени от ковид, няма. Но ковид си има, прочита много леко. Както е известно почти 30% от ковида протича безсимптомно", заяви проф Светлана Велизарова - завеждащ пулмологична клиника на СБАЛДБ "проф. Иван Митев".


"Грипът настъпва но още не е с толкова масова циркулация. Така че ако има повишено търсене на болнични грижи, то ще е в близко бъдеще", смята проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За момента в София не се предвижда въвеждане на превантивни мерки в училища и детски градини. А пикът на грипа се очаква в началото на февруари.