Психическата годност на служителите на реда се проверява само на входа на системата.

Повторна проверка има само за отделни служители и то по сигнал на техните ръководители или на колеги за рисково или деактивно поведение. Това заяви Марияна Зарова, институт по психология на МВР, пред Нова телевизия. Регулярни проверки за поведение и психическа професионална годност у нас не се правят. В миналото е имала такава практика, но тя е била отменена, а и психологът обясни, че тя е създавала напрежение в системата.

Повод за разговора са проявите на полицейско насилие по време на протеста на футболните фенове по-рано този месец. Вчера парламентът взе решение за създаване на анкетна комисия, въпреки че вътрешният министър Калин Стоянов вече увери депутатите, че мерки са взети, служители са отстранени, а продължават и други проверки по отделни случаи. Все още стои и въпросът с исканата от премиера Николай Денков информация, а и евентуално оставка на МВР шефа заради полицейското насилие, въпреки отрицанието на това от другия елемент от сглобката с пост в правителството Мария Габриел. 

Сред около 10 души служители на реда минават през такава "извънредна проверка" за психологическа годност по сигнали. Самите сигнали са мотивирани от съмнения за злоупотреба с алкохол, прекомерни отсъствия от работа или неизпълнение на служебни задължения.

Марияна Зарова няма информация за проверки по сигнали за полицейско насилие - обикновено такива случаи се развиват с дисциплинарни производства и отстраняване от служба. Вероятно ръководителите до последно се опитват да повлияят по друг начин, заяви психологът.

Зарова посочи, че в други страни има практика да се правят скрининги на 3 или 5 години, това са най-често масови тестове, като работата на психолози с полицаи продължава избирателно според резултатите от самите тестове.

В коментар на видеата, които бяха разпространени от протеста, Марияна Зарова заяви: "Виждам хора, които са излезли от професионална роля."