Москва въвежда система за дигитално проследяване, за да съблюдава мерките срещу коронавируса. Към момента 11 500 от общо над 18 000 случая на COVID-19 са регистрирани именно в столицата. Според кмета Сергей Собянин броят на хоспитализираните е скочил рязко. 

"Ако преди имахме по 500 новопостъпили пациенти на ден, сега имаме по 1 300", изтъкна градоначалникът, цитиран от CNN. Той допълва, че дигиталната система за проследяване се въвежда в отговор на рязкото покачване на случаите.

Московчаните и жителите на района, които имат навършени 14 години, ще трябва да изтеглят изтеглят мобилно приложение, за да могат да се придвижат из града. В него те ще декларират целта на пътуването и маршрута, по който ще преминат, преди да излязат от вкъщи. След като попълнят данните, ще получат QR код, който може да бъде проверяван от властите. 

Засилените мерки идват и в отговор на поведението на московчани - със затоплянето на времето през изминалата седмица, много от тях са преустановили доброволната си изолация, а улиците и парковете били пълни с народ. В отговор местните власти затегнали контрола. Гражданите вече могат да излязат само до близкия магазин или пък на разходка с кучето, в радиус 100 метра от дома си. В противен случай ги грози глоба. 

Първоначално новата мярка ще бъде прилагана по отношение на тези, които ползват градския транспорт, но плановете са тя постепенно да обхване всички пътувания извън квартала, в който живее даденият потребител. Полицията ще проверява данните и ще санкционира тези, които са подали грешна информация, или пък които нямат уважителна причина да излязат от домовете си. 

За работещите е предвиден специален пропуск, с неограничен брой пътувания. Тези обаче, които отиват до магазина или искат да отскочат до вилата, ще могата да го направят до два пъти за една седмица. Всеки пропуск за пътувания по лични причини е валиден само за един ден. 

Системата ще бъде официално въведена в сряда. Властите обаче вече съблюдават придвижването из града. Местни медии информират, че още в понеделник полиция е завардила изходите на Москва, а униформените проверяват какви причини налагат пътуването на тези, които влизат в него. 
 
Новите методи обаче будят възмущение у опозицията. Депутатите Даря Беседина и Максим Кац, които са гласували против въвеждането на системата, я определят като "кибер ГУЛАГ" и "дигитален концлагер". Двамата изтъкват, че първоначално градските власти не са искали да налагат ограничителни мерки, определяйки като задоволителен резултата от самоизолацията на жителите. Въпросът за въвеждане на системата обаче отново бил повдигнат, след като броят на заразените скочил. Лекарите в Москва са започнали да поставят диагноза "коронавирус" на пациенти с пневмония на база рентгенови снимки. Медиците определяли тестовете като ненадеждни, тъй като само 70-80% от резултатите били точни, предават още световните агенции.
 
Някои технически екперти се съмняват, че правителството ще може да обработи милиони заявки, постъпили чрез новото приложение. Защитниците на човешките права се опасяват, че QR кодовете ще поставят основите на опасна практика, която няма да изчезне, заедно с вируса - навлизането в личното пространство на хората. Местна организация за защита на правата в киберпространството опредили приложението като "система за проследяване", която може да нарушава правата на гражданите в онлайн пространството и след края на кризата. 
 
От общината пък са категорични, че ще изтрият всички събрани данни, веднага щом приключи изолацията. Въпреки това, експерти се съмняват, че събраната база, заедно с всички лични данни и информация за придвижването на хората, може да се озове в погрешните ръце. 
 
"Много е вероятно след края на епидемията тези данни да започнат да изтичат на "черния" пазар. Това неведнъж се е случвало и с други бази данни. Това е доста рисковано", коментира адвокатът Саркис Дабринян.