Детски хирург от Украйна работи като болногледач в Пловдив заради дълга и скъпа процедура по придобиване на права да упражнява професията си в България. Доктор Игор Прохоров е детски хирург с 40-годишен стаж в голяма детска болница в Харков. От началото на войната се мести в Пловдив, където започват и трудностите му да практикува своята работа.

От Европейския съюз има задължения за преминаване на специална процедура за приравняване на дипломите. Трябва да издържи изпит по български език, който вече е преминал, и още пет изпита по медицина. Три от тях вече е преминал успешно – остават още два, коментира той пред Нова.

Цената на един изпит струва 84 лева, но само в един университет – в другите е доста по-висока. Те могат да достигнат до 800 лева за един изпит, допълни хирургът.

В момента мъжът работи като болногледач в Пловдив. „Определено е тъжно, че не мога да си практикувам професията, но участвам в прегледи, визитации. Имам възможност в присъствието на български лекари да предписвам лекарства на деца и да обсъждам с тях различните заболявания.”, допълни той.

Година и половина вече д-р Прохоров се опитва да докаже знанията си. Той смята владеенето на езика за изключително важно, за да участва пълноценно в прегледи и визитации, но и отнемащо много време. Остават му последни два изпита, и двата от които най-тежки. Единият е по вътрешни болести, а вторият по хигиена и инфекциозни болести.

В положението на доктор Прохоров у нас са още 30 лекари и сестри. При тази крещяща нужда на специалисти в страната е парадокс да има компетентни лица, но те да не бъдат назначавани, а да се затварят болници като тази във Враца, коментира Наталия Елис.

 В България 400 души се очаква да минат изпит по български, а 30 от тях вече са го взели. При липса на медицински лица е желателно поне срока за явяване на изпит повторно да бъде намален. Така желаещите да се явят повторно да не се налага да чакат шест месеца, а поне само два. Целта е процедурата да минава по-бързо и медицинските лица да могат да практикуват и в страната.

Таксата за изпит е средно 500 лева и не всеки може да си го позволи. Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването, както и различни фондации могат да поемат тези разходи, за да може хората да се интегрират по-лесно и да работят.

В Полша практикуват повече от 4200 украински лекари. Имат пет години за взимане на изпит, но в същото време могат да работят по професията си. В Чехия ситуацията е същата – лекарите имат право да работят след положен езиков изпит и време да придобият съответните документи, изисквани от държавата.