Многобройни жалби от сдружения на собственици и кметове на общини в страната заради проблемите по процедура BG-RRP-4.023 "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I" по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са подадени до националния омбудсман Диана Ковачева, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Ковачева е сезирала за проблема министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, председателите на парламентарните комисии по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Николай Нанков и по енергетиката Делян Добрев, както и изпълнителните директори на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев и на Изпълнителната агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" Анна Мартинова - Петкова.

Пловдивчани от блок със 105 апартамента скочиха срещу МРРБ заради отказа за санирането муГражданите смятат, че кандидатурата им не е оценявана обективно, а оценката на сградата - намалена неправомерно

Подателите на жалбите се оплакват за недопускане до участие в безвъзмездното саниране, въпреки изпълнение на необходимите изисквания, определени в Насоките за кандидатстване по процедурата. Те не са съгласни с оценките на предложения за изпълнение на инвестиция, които считат за несправедливи. Жалбоподателите поставят под съмнение обективността на обследването за енергийната ефективност на сградите, за чието саниране се кандидатства. Според тях по отношение на обследването не се упражнява контрол. Освен това в някои общините нямало нито една одобрена за саниране сгради сграда.

"Независимо от положените съществени усилия и вложените не малко финансови средства (които ще загубят при неучастие), за да изпълнят определените критерии, гражданите остават без достъп до безвъзмездно участие в процедурата", изтъква Диана Ковачева.

Тя допълва, че и от Камарата на енергийните одитори в България също изразяват съмнения за манипулиране на класирането и настояват за достъп до информация по отношение на заповедта за назначаване на оценителната комисия, броя на оценителите и тяхната компетентност, както и за достъп до докладите след приключването на оценителния процес.

Общественият защитник прилага също някои от жалбите от сдружения на собствениците на неодобрени за саниране сгради в градовете Стара Загора, Айтос, Свиленград, Шумен, Велико Търново, Пловдив, София, Сандански, Ловеч и др., в които хората поставят въпроси за оценяването, неясните критерии и липсата на достатъчно информация, затова искат обжалване и излагат конкретни мотиви за това.

Едно от сдруженията търси съдействие за защита на правата на етажните собственици, които добросъвестно полагат усилия от 2016 г. за участие в осигуряване на енергийната ефективност на сградата си, но получените 108 точки по настоящата процедура ги поставя в резервен списък за участие във втори етап с предвидено 20% съфинансиране, което е непосилно за тях. Друго настоява за цялостна проверка на оценяването на предложенията и установяване на причините за драстичното намаляване на отпуснатите спрямо предвидените лимити суми. Трето счита, че обявените резултати не отразяват правилно и обективно стойността на проекти, представени в рамките на процедурата, предвид че от община Айтос няма нито един одобрен проект. Сдружение от ж.к. "Младост" в Ловеч изразява несъгласие с резултата на сградата по проекта, които според тях, не отразява правилно и обективно стойността на проектите и искат преразглеждане на проектното предложение и предоставяне на цялостна информация, включително относно възможността за обжалване на оценката. Друго сдружение на собствениците от Ловеч е против критерия за възобновяемата енергия - пелети или дърва за огрев, "който автоматично те изтласква на опашката в класацията" след одобрени сходни сгради, но с друг вид отопление. Собственици от Сандански искат преразглеждане на резултата по проектно предложение, оценено със 108 точки. Оценката се поставя под съмнение, като се посочва, че за община Сандански е одобрен само един проект и се изразяват опасения за издавани недостоверни енергийни сертификати. Сдружение на собствениците от Стара Загора пък настоява "за цялостно преразглеждане на самата програма, цялостно преразглеждане на самата оценка на блоковете и цялостно преизчисляване на самите точки".

"За не малко от сдруженията, които са в резервния списък за участие в етап II, както се посочва и в жалбите, ще бъде невъзможно да осигурят необходимото съфинансиране, с оглед на което считам за необходимо да се извърши анализ на възможните алтернативи, включително за преразпределяне на средствата", посочва Диана Ковачева.

Тя отбелязва, че са публично оповестени и възраженията на кметовете на Русе, Димитровград, Смолян, Стара Загора и други общини, които също настояват за преразглеждане на класирането и изтъкват констатирани несъответствия в предвидените и реално получените средства. Според омбудсманът се възпрепятства възможността средствата от ПВУ да достигнат до повече общини и да се избегне значителна териториална концентрация на инвестициите в определени райони.

"Предвид изложеното и на основание чл. 19, ал. 1, т. 7 и чл. 20, ал. 1, т. 2 от Закона за омбудсмана се обръщам към Вас съобразно предвидената компетентност по Закона за устройство на територията, Закона за енергийната ефективност, Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление и другите относими актове, с предложение за разглеждане в цялост на постъпилите жалби и възражения от сдруженията на собствениците и за упражняване на контрол включително относно: 1) спазване на критериите, определени в Условията за кандидатстване за получаване на средства по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I" чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели по подмярка "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд"; 2) енергийния одит и правилно ли е приложена приетата методика при обследването за енергийна ефективност. При констатирани нарушения да се приложат коригиращи мерки, за да не се компрометира процесът по енергийно обновяване на сградния фонд", пише Ковачева.

Тя препоръчва също да се проведе широка разяснителна кампания, включително за другите възможности гражданите да получат финансиране за постигане на енергийна ефективност на сградите си като програмата "Развитие на регионите" 2021-2027, Националния фонд за декарбонизация иФонда за справедлив преход, както и за подпомагане на участието в процеса на енергийно бедните граждани.