Граждани от пловдивския район „Западен“ се свързаха с Trafficnews.bg, за да изразят недоволството си от обявения резултат за саниране на жилищния им блок. Според сдружението на собствениците на 9 входа на жилищна кооперация на ъгъла на улиците „Дивна“ и „Орфей“ с общо 105 апартамента, кандидатурата им по програмата не е оценявана обективно и оценката е направена в разрез с устанвените критерии, описани в насоките за кандидатстване.

Още миналата седмица те са депозирали възражение както в МРРБ, така и в районната администрация и Парламентарната комисия за контрол върху средствата от европейските фондове. Към момента все още не са получили произнасяне по тези възражения.

Според проектното предложение, жилищната сграда е трябвало да получи максимален брой точки, а е получило по-ниска оценка. Сдружението на собствениците считат, че точките са неоснователно занижени, което е довело до включването на жилищната кооперация в резервния списък. Във възражението, както и в писмо до редакцията на Trafficnews.bg е описано, че от максимален брой точки по проектно предложение, жилищната сграда е получила 115 точки по неясни критерии. Справка на гражданите в проектите за гр. Пловдив показва множество одобрени за финансиране проекти със същия брой точки, докато тяхното попада в резервния списък.

След проверка в съответните районни кметства, службата по геодезия, картография и кадастър и преглед на всички одобрени кандидатури, гражданите установяват, че има немалко одобрени обекти с РЗП, значително по-ниска от 5000 кв. м., колкото е тази на неодобрената сграда. Не би следвало те да получат максимален брой точки по този критерий, считат съсобствениците.

Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви, че оценката се прави машинно и няма субективен фактор.

„Изправени сме пред една класическа ситуация на поражданe нa недоволство в ситуация, в която потребностите надвишават възможностите. По Плана за възстановяване и устойчивост бяха осигурени 1,129 млрд. лв. за саниране. Подадените проекти са общо 3068 на обща стойност 3,972 млрд. лв.“, обясни още той.

Екипът на Trafficnews.bg ще продължи да следи случая.

Одобриха 32 блока за саниране в Пловдив с 64 млн. леваРекордьор е район "Източен " с 11 жилищни сгради