В България има общо 1,18 милиона деца, 33,9% от които живеят в риск от бедност и социално изключване към 2022 г. Това се равнява на приблизително 403 004 български деца в нужда. Процентът на децата, изложени на риск от бедност и социално изключване, се е увеличил от 2021 г. насам. Това сочи доклад на общоевропейската мрежа Eurochild за детската бедност в страните от Европа. Анализът се позовава на данни, предоставени от 38 членове на Eurochild в 26 държави.

Докладът показва, че у нас липсва разбиране за правата на децата, а позицията на дете спрямо тази на възрастен се омаловажава, което е основна пречка за по-широкото им гражданско участие.

Близо 20% от децата в България живеят в домакинства с три и повече деца. Именно те са традиционно изложените на най-висок риск от бедност и социално изключване. Предимно деца от маргинализирани общности и деца с увреждания са настанени в места за извънсемейни грижина на държавен бюджет. Според Eurochild причината за това е последователното неприлагане на „принципа на необходимостта“ при разделянето на деца и семействата им.

Анализът отбелязва с положителен знак премахването на таксите за детски градини и ясли, като подход за справяне с детската бедност, както и увеличено е майчинството за родителите, които отлеждат деца през втората им година, както и размерът на данъчните облекчения за работещи родите.

Въпреки това докладът посочва като недостатъчно предоставянето на интегрирана подкрепа за най-бедните и маргинализирани семейства с деца. Въведените пилотни инициативи, насочени към различни аспекти на бедността, не са устойчиви във времето и извън пилотната си фаза те не се превръщат в стабилна национална политика с ясни критерии за оценка и постоянство в постигането на ясно заложени резултати.

Докладът отчита още, че системата за закрила на детето в България остава реактивна, като в нея влизат около 2000 деца годишно. Отделите за закрила на детето все още имат сериозен недостиг на персонал и голямо текучество. Съществуват и пропуски в действията за насърчаване на промяна на нагласите, които стигматизират бедността и маргинализацията.

България е с най-голям дял на непридружени непълнолетни сред страните членки на ЕС. От началото на войната в Украйна близо 150 хил. украински бежанци са минали през България, около 40% от тях са деца. Под 10% от тях (около 2200 деца) са записани в българската образователна система. Eurochild подчертава, че достъпът на всички деца бежанци до образование и социални услуги трябва да е над политическите ангажименти на държавите.

Детската бедност в Европа

Според последните данни на Евростат за 2022 г. 24,7% от децата в ЕС са били в риск от бедност или социално изключване. В сравнение с 2021 г. детската бедност се е увеличила в 8 държави и е намаляла в 19 страни. Румъния има най-голям дял деца в риск от бедност или социално изключване – 41,5%. България е на второ място с 33,9%, а на трето е Испания с 32,2%.

Най-голямо нарастване в детската бедност има в Словакия и Франция, като се регистрира увеличение съответно от 5,0 пр.п. и 4,7 пр.п. Най-значителен спад се наблюдава в Люксембург (-5,4 пр.п.), Унгария (-5,2 пр.п.) и Гърция (-3,9 пр.п.). Процентът на децата в риск от бедност или социално изключване в страните, които очакват присъединяване към ЕС, остава много по-висок спрямо страните от съюза, като най-висок е в Турция – 45,2%. Изключение прави Сърбия с 27,5%. За Украйна няма данни от Евростат. За страните от Обединеното кралство данните са от Националната статистическа служба на Обединеното кралство. За 2022 г. Англия има 30,8% дял на деца в риск от бедност или социално изключване – увеличение от 0,15 пункта спрямо 2021 г.