Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинението за убийството на скиор. Обвиняемите били служители на дружество, на което била предоставена концесия върху територията в Национален парк „Пирин“ за изграждане на „Ски – зона с център Банско“. В нея била построена писта „Балканиада“, чиято трудност била определена от концесионера и впоследствие от Комисията за определяне на ски пистите и тяхната безопасност като червена. В Наредба, за тази категория писта са посочени мерки за безопасност на туристите и обслужващия персонал, на сградите и съоръженията, обезопасяване на съоръженията и стълбовете и др.

На територията на ски център Банско била изградена система за изкуствен сняг, като в зоната на ски писта „Балканиада“, отляво по посоката на движение на скиорите, били разположени четири съоръжения за изкуствен сняг, писа novini.bg.

В ръководството за експлоатация и поддръжка за едно от тях - тип „Ланзе“, имало определени мерките за безопасност, които трябва да се спазват, в случаите, когато оръдието е на открито (на пистата). То следвало да е защитено с подходящи предпазни платна и оградено с мрежа / ограда за ски писта.

Съгласно вътрешната организация за работа акционерното дружество, за обезопасяването на ски пистите били длъжни да следят лицата, на които с длъжностни характеристики било вменено това задължение. Всяка сутрин те били длъжни да проверяват състоянието на ски пистите, както и наличието на знаци и табели на определените за целта места и при необходимост да поставят допълнително обезопасителни мрежи, дюшеци, колове или знаци, ако се налага поставянето на такива, вследствие на възникнали нови обстоятелства.

Единият обвиняемият заемал длъжността „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите“, а другият - „Отговорник ски патрул“. На този ден и двамата били на работа. Въпросното оръдие за сняг не било обезопасено и в съответствие с изискванията за експлоатация и поддръжка. Въпреки това, обвиняемите не спазили задълженията им по длъжностните характеристики и действащата нормативна уредба като не предприели каквито и да било действия за обезопасяването на оръдието за сняг, с което да не допуснат застрашаване на здравето на служителите и скиорите.

По ски писта „Балканиада“ се спускал потърпевшият, който приближавайки необезопасеното оръдие за сняг, се отклонил вляво и пропаднал в изровена част от снега около него. В резултат на това скиорът си ударил главата и гърба, вследствие на което получил черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна такава. Въпреки оказаната му медицинска помощ пострадалият починал.

Според заключението на съдебно-медицинската експертиза смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна. Изготвената на досъдебното производство тройна техническа експертиза сочи, че машината за изкуствен сняг се намирала в зоната на ски пистата и в близост до метален стълб на седалковия лифт. Това е място, граничещо със самата ски писта и само по себе си е опасно за спускащите се скиори и сноубордисти.

Според експертите тази ситуация изисква задължително мястото (оръдието) да бъде обезопасено с предпазни мрежи и дюшеци. Използването на тези средства предпазва каращите в съответната зона, като ги предупреждава и не позволява преминаването им в непосредствена близост до нея, като дори в случай на удар, значително намаляват последствията от него. Съоръжението за изкуствен сняг е следвало да бъде покрито с предпазни дюшеци, които да започват от снега и да бъдат на височина – приблизително на човешки ръст. В зависимост от посоката на движение на скиорите над съответното препятствие, на достатъчно разстояние трябва да бъде поставена и предпазна мрежа, която допълнително да подсигури и навреме да пренасочва идващите скиори. Поради немарливо изпълнение на работните си задължения, обвиняемите причинили смъртта на скиора. Предстои насрочване на делото от съда.