Пловдивчанка, майка на момченце в първи клас, изрази своето възмущение от безплатните закуски, които синът й получава в училище. Малчуганът се върнал с кроасан, а при внимателен преглед Надя Иванова установила че кифлата е made in Macedonia, а в състави й влизат маргарин и десетина консерванта. "Тази закуска е всичко друго, но не й здравословна. Синът ми не е някакво претенциозно дете, но категорично отказва да яде от тези закуски. Баничките били с кисело сирене, сокчетата, които им раздават, са с някакви надписи на китайски" коментира майката на детето , което учи в училище "Свети Седмочисленици".
Ето какво написа пловдивчанката във Фейсбук:
Днес синът ми донесе безплатната закуска, която им дават в училище. Досега не съм се заглеждала, но реших да видя съдържанието на кроасана. Направи ми впечатление, че кифлата е произведена в Македония и цялата опаковка е на чужд език, а в единият край на малко бяло листче с многоооооо ситни букви е написано на български. С помощта на лупа и многоооо усилия се опитах да прочета и ще споделя какво точно прочетох:
Кроасан с лешников пълнеж
Съдържание: брашно, маргарин (нехидро.растителни мазнини), сол, Е 471, антиоксиданти – Е330, Е 320, Е 310, консерванти Е 202, Е 200, ароматизатори, оцветители, Е 160, набухватели, Е 471, Е 481, средство срещу бучки в тестото, Е 170, ензимен комплекс, Е 300, глюкоза, Е 420, обезмаслено мляко на прах, яйца на прах и т.н. т.н. т.н. (не ми се чете).......
Много се говори за Е-тата в храните. Знаех, че са вредни, опасни, но никога не съм се зачитала подробно.
Е 310 – протил (пропилгалат) добавка към храните за дом.любимци. Добавя се към парфюми, сапуни, гримове, към лепила, смазочни материали. Предизвиква астма, раздразнение на стомаха, алергии и др.
Е 471 – Емулгатор – дава възможност за смесване на вещества, които на практика не могат да бъдат смесени. Вреди на черният дроб и жлъчката. Добавката увеличава калоричността на продуктите.
Е 320 – Бугил хидрокси анизол – Запазва целостта на продукта и увеличава срока на годност (не ми се пише какво причинява).
Е 330 – Лимонена киселина. На практика уж безвредна. Използва се и в почистващите препарати, сокове, напитки, козметика и др. При по големи количества образува кариеси, вреди на венците и зъбите, предизвиква кашлица.
Е 202 – Калиев сорбат - за предотвратяване на плесени – удължава срока на продуктите ..........
Е 160 – Оцветители – алфа, бета, гама каротини – предразполага за проблеми с белите дробове и простатата.....
Е 200 – Сорбинова киселина – консервант – може да предизвика кожни раздразнения и унищожава витамин В 12
Е 300 – Аскорбинова киселина – влияе върху хормоните
Е 282 – Калциев пропионат – трупа се в организма и може да предизвика главоболие и др.тежки болести. Не се препоръчва на хипертоници.
Е 420 – Сорбитол – стабилизатор – в САЩ се счита за опасно. Създава проблеми с очите, стомаха и др.
Е 481 – Натриев стеароил – лактилат – проблеми – стомашни и чернодробни
Е 170 – Калциев карбонат - обикновен бял варовик – Играе роля за съсирване кръвта. Използва се за направа на хартия, стъкла, пластмасови изделия, почистващи препарати и др.
Пише, че в малки количества Е-тата не са вредни. Но едва ли има човек, който си води записки от кое колко яде.... И това не е само в тази закуска. Това е във всяка храна и храничка около нас..... Как можем да ограничим децата да не ядат и до кога. Как тогава те ще са здрави, а ние също???? Това сме го допуснали ние – купувайки, за да може определен брой хора да печелят. Защо до нито едно училище няма Закусвалня за бързо хранене, а само пици и дюнери? Защо столовете в училищата са под всякаква критика? Защо в държавните и общински структури – училища, детски градини, фирми и т.н. всичко е от най-евтиното и с най-лошо качество – защото никой не се оплаква, никой не надига глас.... Всички се примиряваме....
Спирам до тук
Всеки сам да си направи извод.....
Още от категорията
Известна фамилия от Пловдив заподозря общински служител в афера с малък имот в Стария град