Един от най-разпознаваемите български живописци Илия Желев открива изложба в Градската художествена галерия в Деня на Европа - 9 май, в 18 ч. На първия етаж в сградата на Главната той ще покаже 27 произведения в стила, който почитателите му у нас и особено в Германия и Австрия добре познават.

Както пише за него немският критик Ралф Ренсман: „Светът на Илия Желев се състои от малки късчета. Зрителят е изправен пред сбор от многобройни миниатюри. Отделните елементи на пъстрите мозайки водят, от една страна, собствен живот, а от друга, се вмъкват в една обща картина, изпълнена с магия. В това обединение от миниатюри, редом с конкретните образи, стоят чисти абстракции...“

Изложбата ще продължи до 28 май.

Илия Желев е роден в Пловдив на 20 юли 1961 г. Завършва специалност „Живопис“ във ВТУ ,,Св. св Кирил и Методий‘‘(1988 г.). Между 1988 и 2004 година преподава рисуване и история на изкуството в Средното специално художествено училище в Трявна. От 2004 г. е художник на свободна практика. Член е на СБХ, секция „Живопис“, от 1990 г. Има повече от 100 самостоятелни изложби, повечето от които са в Германия. Негови картини са притежание на Националната галерия в София, Софийска градска художествена галерия, на общински галерии и частни колекции в страната, а също така в Германия , Австрия, Швейцария, Франция, Великобритания, Испания, Италия, Дания, Швеция, Люксембург, САЩ, Канада, Япония, Индия, Хонг Конг, Израел и други.