С близо 50 000 лева по-малко плати Община Пловдив за пълненето на Гребния канал с вода за 2024 година. Това става ясно от обявление на градските власти, които са пуснали директно договаряне за дейността.

Зам.-кметът по спорт Николай Бухалов е обявил процедурата за 90 000 лева с ДДС, а според допреди година неговия предшественик Георги Титюков изхарчи 138 000 лева с налога за същите дейности

И тази година единствен участник е държавната фирма   „Напоителни системи” ЕАД.  Тя ще бъде изпълнел за транспортирането на вода, по съществуващи хидротехнически съоръжения, самите те са собственост на държавната компания.

В предмета на поръчката е записано, че трябва периодично транспортиране на максимум 3,7 милиона куб.м. вода, необходими за зареждането на Гребен канал. Всяко зараждане се извършва съобразно линеен график, с фиксирани периоди и водни обеми.

Хидроложки проучвания за различни обезпечености показва, че водата от река Първенецка не достига за задоволяване на нуждите за зареждане и опресняване на водата в Олимпийски гребен канал, който е с общ завирен обем 700 000 м3.

Основното зареждане на Гребен канал става с преработени водни обеми в ВЕЦ Кричим. Чрез масивно водохващане, изградено на изтичалото на ВЕЦ-а, водата се отвежда до р. Първенецка чрез съоръжения на „Напоителни системи“ до него.

Разпределението по месеци е изрично посочено в разрешителното, като най-големите водни обеми са в летните месеци юли и август, които са и най тежки за водоподаването. Количествата в линейния график и прогнозни, като посочените стойности са максимални и не са обвързващи за страните.