Наближава летният сезон, а с него идва и желанието ни да посетим морските курорти в България и извън нея. Удоволствието да се будиш на морето обаче за поредна година се оскъпява. В голяма част от сайтовете, които предлагат оферти за хотели по Черноморието, се наблюдава покачване на цените, като има и  голямо повишение на пакетите при южните ни съседки Гърция и Турция.

За да организираме почивката си трябва да вземем под внимание повишените цени на основни продукти и услуги, за които обикновено почиващите плащат. През лято 2023, посещаващите морето се налага да отделят малко по-голям бюджет не само за нощувки, а причината за това далеч не е непонятна за хората. Такова повишение на цените вероятно се наблюдава, заради  по-високите разходи на хотелиерите след инфлацията, която удари не само у нас, но и в страните съседки.

От бранша разказаха пред TrafficNews, че след като заболеваемостта от Covid-19 намаля , желаещите да почиват са нараснали драстично, а  голямото търсене отново се отразява на покачването на цените. Някой от хотелиерите дори съветват да се правят резервации няколко месеца преди стартирането на сезона.

А колко ще ни струва да посетим морето през 2023 година?

Проверка на TrafficNews показва, че плануваната почивка на Черноморието може да излезе по-солена от тази в Гърция- от към цена на нощувка. Представените цени са за периода от средата на месец юли до края на месец август, когато летният сезон е най-силен.

Ако искаш да се насладиш на луксозен хотел с all inclusiv цените за нощувка  в големите курорти като Созопол, Несебър и Слънчев бряг варират от 290 до 390 лева  за двойна стая. В Гърция обаче се наблюдава на някои места по-евтина почивка за all inclusiv. За 2023 да посетиш такъв тип хотел в по-близките до България гръцки дестинации  може да ти излезе за нощувка от 200 до 300 лева за двойна стая.

Наблюдава се, че в по-големите морски локации по Черноморието, добре изглеждаща стая в хотел не може да бъде намерена  на цена под 60 лева. В някой апарт- комплекси апартамент със спалня, всекидневна и разтегателен диван ще ви коства близо от 190 до 290 лева за нощувка, като много зависи локацията на сградата.  В такъв вид апартаменти в Гърци може да отседнете средно за под 250 лева.  Цената включва всички необходими удобства, а често помещенията са с капацитет до 3-ма.

Къмпингите „Каваци“ и „Градина“ са едни от най-посещаваните локации по българското Черноморие. Там цените на хотели са сходни и ако искате тази година да посетите луксозно бунгало на къмпинг „Градина” то ще ви коства в силния сезон 320 лева на нощувка. То разполага с 2 отделни спални и диван, а това означава, че  може да събере две семейства и така сумата за двойка ще излезе по 160 лева на ден. Разбира се има и бунгала, които отговарят на стандарта на туристи с по-скромни възможности. Те варират от 60 лева до 120 лева. Например бунгала на къмпинг "Каваци" излизат по 40 лева на човек за нощувка. По-голямо бунгало, което е предназначено за 4-ма е на цена от 120 лева за нощувка, което се пада по 30 лева на човек. 

Въпреки повишените цени на нощувки и храна по курортите, туристите не спират да резервират местата за отсядане месеци преди лятото да настъпи, а проверката ни за втора година сочи, че най-скъпите места се заемат за целия сезон и са най-предпочитани. Собственици на хотели и къщи апелират почиващите да резервират почивките си от по-рано защото напливът е голям.