Украинският енергиен министър Герман Галушченко коментира последиците от масираните руски атаки срещу украинската енергийна инфраструктура през последните месеци.

"Днес говорим за загуби от над един милиард долара. Но атаките продължават и е очевидно, че щетите ще нарастват", цитира "Укринформ" Галушченко.

По думите на министъра в резултат на масираните атаки основните щети са нанесени на топло- и водноелектрически съоръжения, както и електропреносните системи. В същото време продължават ежедневните атаки срещу различни видове енергийни съоръжения с дронове, балистични ракети или артилерия, отбеляза Галушченко.

"Днес системата е стабилна, но ситуацията е доста сложна", каза министърът и отбеляза, че топлото време помага на ситуацията.

В същото време в някои региони, по-специално в Харков, който е обект на ежедневен руски обстрел, са в сила ограничения на електроподаването.

Украински енергетици съобщиха, че атаки с руски балистични ракети са повредили половината от енергийната система на Украйна.

Председателят на Управителния съвет на "Укренерго" Володимир Кудрицки отбеляза, че поради значителните по обем щети на топло- и водноелектрическите централи, недостигът на електроенергия в украинската енергийна система ще се усеща в продължение на много месеци.