Изваждането на номера е метод, който доста от отборите прилагат. Повечето пъти изваденият номер е за легенда на клуба, починал футболист при трагични обстоятелства или за феновете.

Тази традиция е широко разпространен както във футбола, така и в другите спортове, а най-осезаема тя е в баскетбола, където дори се правят церемонии за изваждането на номера, а това се случва най-често в НБА.

В българския футбол много малко отбори са въвели този метод и той по-скоро става доста бързо и незабелязано и рядко се отбелязва с церемонии.

Любопитно е, че в момента само три отбора официално са изваждали от употреба номера. Става въпрос за пловдивските Ботев и Локомотив и настоящия шампион Лудогорец.

Пловдивските отбори

Първи изваждането на номер в българския футбол прави Локомотив, след като номер 8, който дълги години е носен от клубната легенда Христо Бонев. След края на кариерата си Бонев дава 8-цата на великия Аян Садъков, когото посочва за свой наследник. След Садъков още няколко футболисти носят номер 8 преди официално номерът да бъде изваден от употреба. 

Това се случва в началото на новия век и никой футболист на "смърфовете" не може да играе с него. 

Христо Бонев е най-голямата легенда в историята на Локомотив. Той е човекът с най-много мачове и голове в историята на клуба - 404 двубоя и 180 попадения. С Локо е носител на Купата на Съветската армия през 1983 г., вицешампион през 1973 г. и бронзов медалист през 1969 и 1974 г. Има 96 мача и 48 попадения за националния отбор. Участва с България на две световни първенства 1970 и 1974г. Бивш национален селекционер в периода 1996-1998, последният треньор класирал националите на световно първенство през 1998г. във Франция. 

През 2022-ра година Ботев също извади номер, а става въпрос за Тодор Неделев, който е най-успешния футболист на тима през новия век. Всъщност Неделев изненадващо си тръгна от Ботев и предпочете шампиона Лудогорец и имаше и скандал с ръководството.

Малко след това от ръководството обявиха, че изваждат номер 8 от употребата. 

Тодор Неделев е безспорно най-успешния футболист през новия век за Ботев. Той вдигната Купата и Суперкупата с отбора през 2017-та година и стана бронзов медалист с отбора през 2021-ра година. За "канарчетата" във всички турнири записва 289 двубоя, в които отбелязва 84 гола и дава 89 асистенции.

Лудогорец извади номер на дългогодишен капитан и кръсти трибуна на Моци

Лудогорец е може би най-интересния пример, защото освен, че извади номер 84, с който игра дългогодишния капитан на тима Марселиньо, който стана шампион още през 2011-та година, когато започна доминацията на "орлите", шампионите кръстиха трибуна на действащ футболист. Веднага след като спаси две дузпи на сънародниците си от Стяуа и вкара тима за първи път в групите на Шампионската лига – бранителят Козмин Моци получи трибуна на свое име. Моци беше още действащ футболист и играеше в Лудогорец няколко сезона, когато имаше кръстена трибуна на негово име, нещо което е изключително рядко в света на футбола. В момента Марселиньо е в Бразилия и вече приключи кариерата си и помага на Лудогорец да намира бразилски футболисти. Козмин Моци след края на кариерата си продължи да работи в Лудогорец като директор.