Известният художник Венцеслав Антонов е починал. Това съобщиха от Градската галерия във Варна.

Венцеслав Антонов е бил директор на Галерията за графично изкуство - Варна и на Международното биенале на графиката - Варна. Той посвети десетилетия от своя живот на графичното изкуство - като артист и като организатор на най-престижния в тази област форум в България. Един от инициаторите на Варненското биенале,
Антонов беше негов директор от 1997 г. и в продължение на десетилетия отстояваше съществуването на този високопрофесионален форум, съобщават от институцията.

Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения.

Представя изкуството си в международни биеналета на графичното изкуство в Любляна, Берлин, Сао Пауло, Баден Баден, Битоля и др. Работи в областта на
графиката, живописта, плаката, оформлението на книгата и пространственото художествено оформление. Негово дело са монументални творби в курортите Златни пясъци и Слънчев ден, и в квартал Аспарухово.

Носител е на награда Варна в категорията "Изобразителни изкуства" през 2003 г., на Голямата награда "Варна" за цялостно творчество през 2017
г., отличен е с почетен плакет от Министерството на културата за постижения в изкуството и с Гран при на фондация „Остен" за живопис през 2017 г.

Негови творби са притежание на художествени музеи и частни колекции в страната и чужбина, между които и Градската художествена галерия във Варна.

Поклон пред паметта му!