Скорпиони, настанени в прозрачни пластмасови кутии, са наредени по стените на лаборатория в югоизточната провинция Шанлиурфа в Турция. Те чакат персоналът да издои скъпата им отрова, използвана за производството на различни видове лекарства.

Използвайки чифт пинсети и клещи, служителите на лабораторията изваждат скорпионите от кутиите и изстискват малка капка отрова от жилата им. След това ценната течност се замразява и се превръща в прах, преди да бъде продадена, пише Ройтерс.

"Един скорпион произвежда около два милиграма отрова, а лабораторията добива около два грама на ден. Ние сами отглеждаме скорпионите и ги доим. Замразяваме отровата, след което я превръщаме в прах и я продаваме в Европа", разказва собственикът на фермата за скорпиони Метин Оренлер.

Неговата компания е създадена през 2020 г., а в момента отглежда около 20 000 скорпиона от вида Androctonus Turkiyensis. Той е идентифициран като отделен тип в статия, публикувана в списание за скорпиология през 2021 г.

Отровата, която се изнася основно за Франция, Обединеното кралство, Германия и Швейцария, се използва за производство на козметика, болкоуспокояващи и антибиотици. Един литър от веществото струва 10 милиона долара, което го прави една от най-скъпите суровини в света.