Оспорвана битка между досегашния президент Доналд Тръмп и Джо Байдън продължава и в този час, въпреки неколкократните опити на кандидата на републиканците да се самообяви за "очевиден" победител.

"Ще спечелим. Доколкото ми е известно, вече сме спечелили", заяви Тръмп в изявление пред свои симпатизанти по-рано днес, въпреки че данните все още са далеч от окончателното. Изборният ден в САЩ премина под исторически висока избирателна активност, а преброяването продължава, въпреки че в някои от щатите резултатите са вече почти сигурни.

Според световните агенции, предварителното преброяване сочи, че към момента в 41 щата от общо 50, кандидатът на Демократическата партия Байдън има 224 членове на избирателната колегия, а кандидатът на републиканците Тръмп - 213. Всеки щат има определен брой електорални гласове. За да бъде избран за президент съответния кандидат трябва да събере минимум 270 електорални гласове, а общият сбор Избирателната колегия има 538 членове. 

Към момента абсолютно несигурен е вота в 7 щата, сред които Аляска, Пенсилвания, Невада, Мичиган, Джорджия, Северна Каролина и Уисконсин. Предварителните данни, но при малък процент от преброени гласове дава преднина на Тръмп в 5 от тези щати и едва в 2 на Байдън. Ако Тръмп спечели тези 5 щата и няма размествания по досегашните резултати, то той ще бъде победител. За сега обаче са преброени малко от гласовете, за да може да се даде окончателна карантина. 

Също така има редица щати, в които вотът е с минимални разлики и отчитането на гласовете, изпратени по пощата могат да обърнат резултатите. Затова най-вероятно сигурни резултати кой ще бъде победител няма да има поне за следващото денонощие-две. 

Победителят в изборите се определя чрез система, наречена избирателна колегия. На всеки от 50-те щата, плюс Вашингтон, се дават определен брой гласове за избирателни колегии, което възлиза на общо 538 гласа. По-населените щати получават повече гласове в колегиумите за избор, отколкото по-малките.

Кандидатът трябва да спечели 270 гласа в избирателна колегия (50% плюс един), за да спечели изборите.

Във всеки щат с изключение на два - Мейн и Небраска - кандидатът, получил най-много гласове, печели всички гласове на избирателния колеж на щата.

Поради тези правила кандидат може да спечели изборите, без да получи най-много гласове на национално ниво. Този сценарий се разигра на последните избори, на които Доналд Тръмп спечели мнозинство от гласовете на избирателните колегии, въпреки че повече хора гласуваха за Хилари Клинтън.

Как се отчитат резултатите?
Резултатите към този момент са отчетени на принципа, че изоставащият кандидат няма начин да победи с оглед отчетените към момента вотове, като това може да се случи преди да бъдат преброени 100% от гласовете в даден щат.