Украйна се готви за зловеща руска офанзива в Донбас. Москва е съсредоточила стотици хиляди войници в източната част на страната, използвайки тактика на груба сила и човешки вълни в опит да откъсне отбраната на украинските въоръжени сили, съобщава изданието Forein Policy.

На фона на неотдавнашния скок на сраженията много военни анализатори смятат, че дългоочакваната руска офанзива вече е в ход и се очаква да се ускори с наближаването на първата годишнина от инвазията.

„Нещо се готви на изток“, каза Йонатан Всевиов, генерален секретар на естонското министерство на външните работи. „Все повече и повече руски войници пристигат на фронта“, каза той.

Украински официални лица изчисляват, че руските сили в страната са надхвърлили границата от 300 000 след неотдавнашна мобилизация, започнала през септември миналата година. Военни анализатори смятат, че цифрата може да е малко по-ниска, но дори по-консервативните оценки за присъствието на Русия в Украйна са значително по-високи от нахлуващите сили, които руският президент Владимир Путин използва, за да нахлуе в страната миналия февруари – и този път те са силно концентрирани в източната Украйна.

„Очакваме през следващите 10 дни нова, огромна инвазия“, каза украински военен служител, пожелал анонимност, за да говори по въпроси на разузнаването, пред Foreign Policy. През уикенда украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че очаква скок на руските операции около предстоящата годишнина от инвазията на 24 февруари.

Тъй като руските сили отчетоха огромни загуби през първите месеци на войната, Кремъл обяви частична мобилизация през есента, за да привлече около 300 000 нови войници. Въпреки хаотичния характер на кампанията за набиране и липсата на обучение, предоставено на новобранците, усилията за мобилизация изглежда биха постигнали успех чрез разполагането на достатъчно войски, за да спрат напредъка на Украйна - макар и с опустошителни загуби за руските сили. Американски и западни служители  изчисляват, че близо 200 000 руски войници са били убити или ранени в битка, съобщи Ню Йорк Таймс миналата седмица.

Новобранците са значително по-лошо оборудвани и обучени от първоначалните сили на Москва за нахлуване, изпратени през границите през февруари миналата година. В много случаи новобранци са били използвани за извършване на атаки с човешка вълна, тактика, популярна сред съветската Червена армия, движейки се през открит терен, докато попадат под силен огън от украинските сили, каза Дара Масикот, руски военен анализатор от Rand Corporation.

Грубите атаки на Русия, макар и да не са от най-сложните, нанесоха жертва на украинските въоръжени сили, които сега трябва да се борят с много по-гъсто руско присъствие. „Много от тези съставки, които присъстваха и позволиха успешните украински контраофанзиви в Харков, тези съставки вече не присъстват. Линиите са по-дебели. Те са ги копали. Окопаха се“, каза Масикот.

Русия също започна да се въоръжава и да се окопава за предстояща офанзива. Украинските военни изчисляват, че Русия вече разполага с 1800 танка, 3950 бронирани превозни средства, 2700 артилерийски системи, 810 системи за залпов огън от съветската епоха като Град и Смерч, 400 бойни самолета и 300 хеликоптера, готови за новата вълна от атаки, каза служителят. Пентагонът описва руските войски, които вече са изпратени на бойното поле, за да запушат отбранителни дупки, като „зле оборудвани, зле обучени и прибързани“, според високопоставен военен служител на САЩ.

Някои европейски служители смятат, че мобилизацията на Русия никога не е спирала наистина след септемврийските повиквания от Кремъл. „Мобилизацията не е приключила“, каза Всевиов. „В момента мобилизацията в Русия продължава, но тихо. Те не вдигат шум около това поради вътрешни съображения.

Каролина Хирд, руски анализатор от Института за изучаване на войната, каза, че има непрекъснат поток от доклади, които предполагат, че усилията за мобилизация тихо продължават. „Виждаме непрекъснати съобщения за хора, които получават призовки за мобилизация или, например, работодатели, предприятия, получават списъци със служители, които трябва да изпратят до службата за военна регистрация.“

Пентагонът смята, че Кремъл е започнал да изпраща десетки хиляди войници, за да компенсира загубите, понесени от продължаващите битки в градовете Бахмут и Соледар в Донбас, но Киев смята, че Путин може да отиде дори по-далеч, като набере още нови войски около 24 февруари годишнина от пълномащабната инвазия.

„Това е много по-голямо от това, което се случи през първата вълна“, каза украинският военен служител. „Те не обръщат внимание на никакви жертви или загуби на бойното поле.“

Въпреки че няма признаци, че Путин се отказва от общата си цел да завладее изцяло Украйна, анализатори и украински официални лица очакват назряващата офанзива да се съсредоточи върху Източна Украйна на фона на нарастване на боевете в регионите Донецк и Луганск.

„Струва ми се, че вероятно е имало някакви указания от Кремъл, предадени на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов. Мисля, че това включва, ако могат, преминаване към границите на Донецк и Луганск“, каза Масикот, имайки предвид два от четирите украински региона, които Кремъл се преструваше, че анексира през септември.

Но страхът, че дори лошо обучени руски части могат да надвият украинските линии с атаки в стил човешка вълна, доведе до по-спешни призиви за западни оръжия от Киев, въпреки почти 9 милиарда долара обещания за военна помощ на САЩ за Украйна от декември – почти 50 процента повече от Целият годишен бюджет за отбрана на Киев преди войната.

И все пак някои от ключовите оръжия, представени от Съединените щати, за да издържат на руския залп от куршуми и тела - като системите за противоракетна отбрана Patriot, бронираните бойни машини "Брадли" и основните бойни танкове "Ейбрамс" - може да не влязат в страната до март или април , най-рано. А изстрелваните от земята бомби с малък диаметър може да не стигнат до Киев до девет месеца.

Въпреки че Москва вече показваше признаци за засилване на усилията си в Донбас, много анализатори смятат, че руската армия се стреми да напредне колкото е възможно повече преди пристигането на тази нова гама западно военно оборудване.

„Не знам как ще издържим тази контранастъпление. Ще бъде изключително трудно“, каза Саша Устинова, украински депутат. „Нямаме достатъчно патрони, или имам предвид… нищо. Танковете ще са по-късно. Всичко ще бъде по-късно. Докато ни изпратят Ейбрамс, вече ще сме видели как върви руската контраофанзива.