Точно седмица остава до Мондиал 2022 в Катар. TrafficNews продължава да Ви представя отборите, които се класираха за шампионата. 

Група В събра доста интересни отбори, а именно Англия, САЩ, Иран и Уелс. Англичаните са категорични фаворити в групата, но САЩ също не е за не подценяване. Американците определено притежават най-силния си състав въобще в историята и ще се опитат да направят всичко възможно да продължат към елиминациите. Иран и Уелс също не са за подценяване и винаги може да объркат сметките на фаворитите. 

Първият мач в групата между Англия и Иран е на 21 ноември в 15:00ч., а същия ден от 21:00ч. играят САЩ и Уелс. 

Мачовете ще се играят на два от стадионите в Ал Раян, както и в градовете Доха и Ал Хор.

Ето и пълната програма на група В:

21 ноември 15:00ч. Англия - Иран Ал Раян

21 ноември 21:00ч. САЩ - Уелс Ал Раян 

25 ноември 12:00ч. Уелс - Иран Ал Раян 

25 ноември 21:00ч. Англия - САЩ Ал Хор

29 ноември 21:00ч. Уелс - Англия Ал Раян 

29 ноември 21:00ч. Иран - САЩ Доха 

Англия 

Англия изглежда съвсем различен отбор последните години. Тимът достигна на два поредни големи футболни форума до полуфинал, което никога не се беше случвало. Тимът беше четвърти на Мондиала в Русия и загуби финала на Евро 2020 от Италия, което наистина беше много болезнено за англичаните, защото отново тимът отпадна след дузпи, мачът беше в Лондон и страната остана без европейска титла. Англичаните обаче са способни да правят издънки дори когато се намират в доста добра форма и не трябва да подценяват никой в групата си, защото там дебнат доста подводни камъни като САЩ, Иран и Уелс. Големият е въпрос дали Англия отново може да стигне до полуфиналите и да затвърди позициите си от последните години и тимът да покаже, че ужасното участие в Лигата на нациите е било само моментно състояние. 

Традиционно в квалификациите англичаните нямаха никакви проблеми и отново завършиха без загуба в групата си, печелейки с 26 точки група с Полша, която остана втора с 20 точки и трябваше да играе баражи за влизане на Мондиала. 

Селекционерът Гарет Саутгейт определено направи чудеса с отбора. Любопитно беше, че Саутгейт пое тима през 2016-а година като временен вариант, но след доста добри мачове той стана постоянен селекционер и достигна до 4-то място на Мондиала в Русия и второ на Евро 2020. Саутгейт е бивш национал и има над 500 мача във Висшата лига за отборите на Кристъл Палас, Астън Вила и Мидълзбро. Освен мъжките национали на Англия той е водил още Мидълзбро и младежите на Англия. 

Трудно в Англия можем да определим само една звезда, но определено Хари Кейн е човекът, на който трите лъва разчита да поведе отбора, както и да вкарва головете. Кейн се превърна в лидер на този тим и му помогна в израстването в последните години. Естествено англичаните разчитат още и на Джос Стоунс, Кайл Уокър, Люк Шоу, Трент Александър-Арнолд, Джордан Хендърсън, Фил Фодън, Маркъс Рашфорд, а на този Мондиал големи надежди се възлагат на младия талант Джуд Белингам от Борусия Дортмунд.

Големият отсъстващ в състава е бекът на Челси Рийс Джеймс, който се контузи и е аут за Мондиала. 

Англичаните са сред фаворитите за трофея и коефициентът да вдигнат Световната купа за втори път след 1966г. е 8.50. 

Ето и състава на Англия за Мондиала: 

Вратари: Джордан Пикфорд (Евертън), Ник Поуп (Нюкасъл), Аарън Рамсдейл (Арсенал)

Защитници: Кайл Уолкър (Манчестър Сити), Джон Стоунс (Манчестър Сити), Хари Магуайър (Манчестър Юнайтед), Ерик Дайър (Тотнъм), Кийрън Трипиър (Нюкасъл), Люк Шоу (Манчестър Юнайтед), Трент Александър-Арнолд (Ливърпул), Конър Коуди (Евертън), Бен Уайт (Арсенал)

Халфове: Джордан Хендерсън (Ливърпул), Деклан Райс (Уест Хям), Мейсън Маунт (Челси), Калвин Филипс (Манчестър Сити), Джуд Белингам (Борусия Дортмунд), Конър Галахър (Челси)

Нападатели: Хари Кейн (Тотнъм), Рахийм Стърлинг (Челси), Маркъс Рашфорд (Манчестър Юнайтед), Джак Грийлиш (Манчестър Сити), Букайо Сака (Арсенал), Фил Фодън (Манчестър Сити), Калъм Уилсън (Нюкасъл), Джеймс Мадисън (Лестър)

САЩ 

След като шокиращо изпусна предния Мондиал в Русия през 2018-а година САЩ се завръща на Световно първенство. Тимът обаче е преобразен и няма почти нищо общо от играчите, които не успяха да минат пресявките наглед лесната Средна Америка. Отборът гледа и в бъдещето, защото след четири години американците ще са домакини на Мондиала заедно с Канада и Мексико, а там очакванията са за поне четвъртфинал, а защо не е и полуфинал. САЩ определено притежава най-силния си състав в историята си, но големият въпрос е способен ли отборът да стигне до елиминациите или един евентуален четвъртфинал - нещо, което тимът направи през 2002г. и това остава най-предното класиране на отбора в историята. Отборът на Грег Берхалтър определено има силите и възможностите да стигне до четвъртфиналите, но много зависи и жребият до тази фаза. Тимът разполага със звезди от Ювентус, Челси и Борусия Дортмунд, Милан и Лийдс и определено няма да се задоволи просто с участие. Отделно този Мондиал може да помогне много на младите играчи на тима да имат още по-голяма увереност за домашното Световно през 2026г. Друга интересна подробност е, че САЩ е най-младият състав на Мондиала със средна възраст 25 години и 175 дни, а цели 9 играчи са под 23-годишна възраст. 

Въпреки силният състав САЩ до последно беше под въпрос за директното си класиране в Катар. Тимът завърши трети на три точки от Мексико и Канада и изпревари Коста Рика само по-добри показатели, а костариканците трябваше да печелят мястото си на Мондиала чрез бараж срещу Нова Зеландия. 

Грег Берхалтър пое тима през 2018-а година в много тежка ситуация след фиаското за класиране на Мондиала в Русия. Въпреки това той изгради много стабилен тим, от който всеки трябва да се съобразява. Треньорът вижда ясно, че трябва САЩ да се представи добре на предстоящото Световно, защото в противен случай ще изпусне възможността да води отбора на домашния Мондиал през 2026. Естествено той иска да достигне успехите на Брус Арина и класирането на четвъртфиналите, от който вече минаха 20 години. 

Звездата на тима е халфът на Ювентус Уестън Маккени, който се утвърди като титуляр и в торинския гранд. Определено обаче внимание заслужават и още няколко играчи Кристиан Пулишич от Челси, Джовани Рейна от Борусия Дортмунд и Сержиньо Дест от Милан. Любопитно е, че за първи път в историята си САЩ ще разчита на Мондиал повече на легионери отколкото на играчи от местната МЛС. 

В САЩ доста играчи със сериозна бройка мачове отпаднаха от състава, но имайки предвид конкуренцията това беше нормално, а и определено тимът имаше късмет и основните играчи не се контузиха за Мондиала. 

Шансовете на САЩ да направи изненада и да вдигне трофея са оценявани на 100. 

Вижте състава на САЩ за Световното: 

Вратари: Итън Хорват (Лутън Таун), Шон Джонсън (Ню Йорк Сити ФК), Мат Търнър (Арсенал)

Защитници: Камерън Картър-Викърс (Селтик), Сержиньо Дест (Милан), Арън Лонг (Ню Йорк Ред Булс), Шая Муур (Нешвил), Тим Рийм (Фулъм), Антони Робинсън (Фулъм), Джо Скали (Борусия Мьонхенгладбах), Деандре Йедлин (Интер Маями), Уолкър Зимерман (Нешвил)

Халфове: Брендън Арънсън (Лийдс), Келин Акоста (ЛАФК), Тайлър Адамс (Лийдс), Лика де ла Торе (Селта), Уестън Маккени (Ювентус), Юнус Муса (Валенсия), Кристиан Ролдан (Сиатъл)

Нападатели: Хесус Ферейра (Далас), Джордан Морис (Сиатъл), Кристиан Пулишич (Челси), Джио Рейна (Борусия Дортмунд), Джош Сарджънт (Норич), Тим Уеа (Лил) и Хаджи Райт (Анталияспор)

Иран 

Иран със сигурност ще е най-мразеният отбор на Мондиала. Покрай протестите заради убийството на Махса Амини отново се заговори за правата на хората в страната, а доста от протестиращите бяха осъдени. Появи се информация, че най-голямата легенда на иранския футбол Али Дайе е бил осъден на смърт, което допълнително нажежи страстите. Покрай всички тези случки имаше призиви от доста места включително и от бившия шеф на ФИФА Сеп Блатер страната да бъде изхвърлена от Мондиала. Това няма да се случи и Иран ще участва на Мондиала, но изглежда като аутсайдер в групата си. Въпреки това иранците могат да объркат доста сметки. Иначе страната до момента не е излизала от групите. За първи път Иран ще участва на трети пореден Мондиал. 

Иран спечели групата си в квалификациите с 25 точки с две пред фаворита Южна Корея това определено показва, че отборът не смята просто да участва на Световното. 

Треньорът на тима Карлос Кейрош въобще няма нужда от представяне. Дълги години той беше помощник-треньор на сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед, а за един сезон пое и Реал Мадрид. Той е бил начело още и на Португалия, Колумбия и Египет, а през септември се завърна начело на Иран, който води в периода 2011-2019 и го изведе до два Мондиала - 2014 и 2018. 

Звездата на иранците е Мехди Тареми, който е сред звездите на Порто и от него се очакват и попадения за Иран. 

Контузия извади от състава един от най-опитните в състава Омид Ебрахими

Шансовете на Иран да вдигне трофея са оценени на 750. 

Иран е един от малкото отбори, които не е обявил окончателния си състав, а разширения до 29 играчи, а трима ще отпаднат, между  които и двама вратари, защото вратарите повикани в разширения състав са петима. 

Вижте състава на Иран за Мондиала: 

Вратари: Алиреза Бейранванд (Персеполис), Амир Абедзабех (Понферадина), Хюсейн Хюсейни (Естегал), Мохамед Акхбари (Трактор), Паям Ниазманд (Сепахан)

Защитници: Ехсан Хайсафи (АЕК), Мортеза Поуралиганжи (Персеполис), Рамин Разейн (Сепахан), Милад Мохамади (АЕК), Хюсейн Кананизадеган (Ал Ахли), Шоае Кхализадех (Ал Ахли), Садех Мохарами (Динамо Загреб), Рузбех Чешми (Естегал), Мажид Хюсейн (Кайзериспор), Омид Ноорафкан (Сепахан), Адбуфазл Джалали (Естегал), Саман Фалах (Пайкан)

Халфове: Вахид Амири (Персеполис), Алиреза Джанабаш (Фейенорд), Саейд Езатолахи (Вейле), Мехди Тораби Персеполис, Саман Гхобос (Брентфорд), Али Гхолизадех (Шарлерора), Ахмад Ноуралахи (Шабаб), Али Карими (Кайзериспор), Милард Сарлак (Персеполис)

Нападатели: Карим Ансарифард (Омония), Сардар Азмоун (Байер Леверкузен), Мехди Тареми (Порто)

Уелс 

След влизането в полуфиналите на Евро 2016 от Уелс се очакваше и участие на Световното през 2018-а година, но това не се случи. Тимът се класира и на Евро 2020 и стигна до осминафиналите и дойде дългоочакваното класиране на Мондиал. Всъщност Уелс ще играе едва за втори път на Световно, след като последното участие беше през 1958г. Водени от звездата си Гарет Бейл уелсците отново са амбицирани на добро представяне и въпреки, че изглежда, че ще е много трудно да преминат групата момчетата на Роб Пейдж са доста костелив орех и определено на никой няма да му е лесно срещу Бейл и компания. 

В пресявките Уелс трябваше да минава през баражите, за да стигне до Катар. Тимът първо победи Австрия с 2:1, а след това се справи и с Украйна с 1:0 и сложи край на дългата серия без участие на Мондиал. 

Мениджърът Роб Пейдж е бивш футболист с над 470 мача по терените на Англия. Треньорската му кариера започва в Порт Вейл, а след това води и Нортхямптън. Поема през 2017-а година младежите на Уелс, а от 2020-а е начело на мъжкия състав и успя да го класира на Европейско и Световно. 

Звездата на тима си остава Гарет Бейл, който вече играе в МЛС за тима на Лос Анджелис, но няма по-успешен футболист от Бейл в историята на уелския футбол. Освен Бейл тимът ще разчита и на други ветерани в лицето на Аарън Рамзи и Джо Алън. 

При Уелс няма големи липси и всички са на линия за Мондиала в Катар.

Шансовете Уелс да направи сензацията и да спечели Световното е 150. 

Вижте отбора на Уелс за Мондиала: 

Вратари: Уейн Хенеси (Нотингам Форест), Дани Уорд (Лестър Сити), Адам Дейвис (Стоук Сити)

Защитници: Бен Дейвис (Тотнъм), Джо Родон (Рен), Бенджамин Кабанго (Суонзи), Крис Мефам (Борнемут), Крис Гънтър (Уимбълдън), Конър Робъртс (Бърнли), Нико Уилямс (Нотингам Форест) Итън Ампаду (Специя, под наем от Челси), Том Локиър (Лутън)

Халфове: Аарън Рамзи (Ница), Джо Алън (Суонзи), Хари Уилсън (Фулъм), Джо Морел (Портсмут), Матю Смит (МК Донс), Дилан Левит (Дънди Юнайтед), Сорба Томас (Хъдърсфийлд), Рубин Колуил (Кардиф), Джони Уилямс (Суиндън), Рубин Колуил (Кардиф)

Нападатели: Гарет Бейл (ФК Лос Анджелис), Кийфър Мур (Борнемут), Марк Харис (Кардиф), Бренан Джонсън (Нотингам), Даниел Джеймс (Фулъм)