Последната седмица преди Европейските изборите на 26 май, TrafficNews разговаря с представители на листите на партиите и коалициите, които според социолозите имат шанс за място в следващия Европейски парламент. До събота ще ви представим серия от интервюта с кандидатите: Защо са решили да поемат към Брюксел, какви са целите им и политическите им прогнози.

Господин Кънев, само седмица преди да стане ясно, че вие заставате начело на листата, се чухме с вас и вие казахте, че не участвате активно в подготовката за европейските избори. Трудно ли беше решението да се върнете в активната политика?

Политиката е да общуваш с хората, да познаваш проблемите на общността, да търсиш решения. Не съм излизал от политиката, разбрана по този начин, аз бях заместник-председател на партия в целия период. Затова и още в първия ден казах, че съм готов да вляза в дебат по големите въпроси на българската, а и на европейската политика.

Носят се слухове, че ако спечелите мандат на предстоящите избори на 26 май, ще се откажете. Няколко пъти ги отрекохте, но те продължават. Имат ли все пак някакво основание тези твърдения?

Продължават, защото са пропаганда. Само малка част от злостната пропаганда на ГЕРБ и Пеевски срещу "Демократична България". Единственото основание е твърдото ми решение, че дори като депутат в Европейския парламент, аз няма да изляза от българската политика. Напротив - ще използвам авторитета и ресурса на тази позиция, за да участвам активно. Не вярвам, че ние сме "тук", а Европа - "там". За мен българската политика е европейска политика. 

На първо място в листата сте вие – от ДСБ, а на второ – Стефан Тафров от "Да, България". Очаквате ли образно казано "битка на преференции"?

Не очаквам. Държа на това състезание. Не само със Стефан, но и с Албена Симеонова, и с Мария Спирова, и с Васо Гюров… Нашата листа е свободна, конкурентна, в нея има избор за всеки. Както знаете, водачът на тези избори не е защитен - който вземе най-много преференции – той, или по-точно първите двама според мен - ще бъде евродепутат. Аз се боря за доверие и преференции, макар разбира се, като водач, да имам особена отговорност за цялата листа и за общата политика. 

С какво Демократична България е по-различна от Реформаторския блок – виждаме голяма част от участниците в първия проект и сега?

С ясното отношение към ГЕРБ, преди всичко. 

Ще работите ли за разширяване на формата за предстоящи избори – с други десни партии? Нееднократно казвате, че трябва голямо дясно обединение, но какъв е пътят към него?

За местните избори трябва не голямо, трябва на места пълно обединение. В този контекст оценявам решението на ДБГ да не се явят на европейските избори - то отваря широко вратата за бъдещо партньорство. Стратегически съм привърженик на същинското организационно единство. Но нека качваме баира крачка по крачка. Аз съм планинар човек и знам, че спринтът към върха не е опция. 

Затворена ли е завинаги вратата към СДС, след коалицията с ГЕРБ? Виждате ли диалог за в бъдеще с новата формация на Петър Москов – КОД или ДБГ?

Никога не казвай никога? Звучи добре, но… вливането на СДС в листата на ГЕРБ, защото коалиция няма, дълбоко ни разделя. Ние сме алтернатива на ГЕРБ, не техен партньор, камо ли персонал. Що се отнася до партията КОД… Нека първо се създаде. Първоначалните заявки са че както по отношение на вътрешната политика, по отношение на Борисов и ГЕРБ, така и по отношение на европейската политика, по визията за единна Европа, ние сме много, много различни. Дори бих казал, че учредителите на КОД усилено търсят тази разлика. Ако те имат бъдеще, и ако тяхното бъдеще е с крайните националисти и Бойко, то очевидно няма да е общо с нашето.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!