Етнографският музей е тазгодишният носител на награда "Наследство" в категория "Образователна инициатива". Призовете са учредени през 2016 г. и вече за осми път се връчват от сдружение "Български музеи". Това са първите институционално установени награди, с които да бъдат отличавани постиженията им.

Обявяването и връчването на наградите се случи на тържествена церемония днес в зала „Съединение“ на Исторически музей в Пловдив, която започна веднага след приключване на Общото събрание на сдружението. В него взеха участие музейни директори и специалисти от цялата страна, които приеха отчета за дейността, финансовия отчет за изминалата 2023 г. и гласуваха програма и бюджет за 2024г.

Носителите на наградите „Наследство“ за 2023 г. бяха определени от жури в състав: проф. дпн Вася Делибалтова – ръководител катедра "Дидактика", факултет "Педагогика" на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Ярослава Бубнова – директор на Национална галерия, доц. д-р Соня Пенкова – директор на Национален военноисторически музей, Екатерина Джумалиева – директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата, Елеонора Авджиева – директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян,.

В категория „Събития и работа с публики“ призът бе присъден на Археологически музей „Велики Преслав” за проект: „Новото сияние на Симеоновия Златен век“. Наградата бе връчена от Кмета Костадин Димитров.

В категория „Образователна инициатива“ бе отличен Регионален етнографски музей – Пловдив за проект: „Приключения с Аргир“ – детска образователна книжка. Наградата връчи председателят на УС на Сдружение „Български музеи“ Борис Хаджийски.

Наградата „Музей на годината“ за 2023 г. бе присъдена на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово за проект: „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“. 

Гости на церемонията по награждаване бяха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Екатерина Джумалиева – директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата и др.