От рано сутринта майката на Христо Стоичков – Пенка Стоичкова даде старт на инициативата на Община Марица за пролетно почистване в населените места. В Ясно поле тя мотивира млади хора да се включат активно и да освежат пространствата около домовете си. Тя даде личен пример на подрастващите и събра млади доброволци, които почистиха около домовете си преди да отидат на работа и на лекции в университета. В селото основно се почистиха площада, тревните площи в центъра и около домовете, изрязаха се и саморасляци.

В Труд акцията стартира кметът Спас Стайков заедно с хандбалния отбор и техния треньор Николай Нейчев, както и служители на администрацията. Почистени са спортната зала и прилежащите части към нея, паркове и улици в селото. Боядисани са бордюрите на ул. „Никола Петков“ и Карловско шосе. „Щастлив съм, че толкова млади хора се включиха в инициативата. Ние, като спортисти, винаги трябва да даваме пример“, коментира неколкократният шампион на България по вдигане на тежести и миналогодишен бронзов медалист в движение „изхвърляне“ от Световния шампионат в Краков Спас Стайков, който от шест месеца е кмет на Труд. Той допълни, че заедно с учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ са засадили повече от 50 дръвчета в парка, в двора на ДГ „Бисер“ и на различни места из селото. Посадъчният материал е дарен от Георги Колев и платформата Гората.бг. Доброволците в Труд само до обяд събраха повече от 50 чувала с отпадъци.  

Към акцията по почистването се присъединиха и малчуганите от ДГ „Пролет“ в Царацово. Заедно с кмета Димитър Петров децата направиха уборка на централната част на селото и около градината, в която се възпитават. В пролетното почистване участваха общински служители и много граждани, които освежиха пространствата в гробищния парк, двора на църквата „Св. Георги“, както входа и изхода на Царацово. В инициативата се включиха с ентусиазъм и 5-токласниците от ОУ „Дядо Иван Арабаджията“. Те събираха разделно отпадъци в района на своето училище. „Отделяме капачките, за да ги занесем в сърцето и да помогнем на инициативата за събиране на средства за детски линейки“, споделиха учениците. „Местният бизнес се ангажира и извърши почистване на прилежащите части пред и около предприятията. Да си пожелаем всяка година събраните чували да бъдат все по-малко, боклуците да се изхвърлят само на определените за това места, за да живеем в по-красиви и чисти села! Всичко зависи от примера, който даваме и начина, по който възпитаваме децата си“, каза Димитър Петров. Той уточни, че само до обяд са събрани повече от 100 чувала с отпадъци, които са извозени от сметоизвозващата компания.

Учениците от СУ „Георги Бенковски“ приеха със сърце кампанията за почистване и се включиха активно. Заедно с кмета на Бенковски Тодор Босев в кампанията излязоха служители на администрацията и много жители. В сутрешните часове той призова доброволците с общи усилия да направят селото чисто и приветливо. Почистени са училищните дворове, футболното игрище и зелените площи около него. Учениците от начален и среден курс направиха уборка на учебното заведение и прилежащите зони. Служителите на администрацията и работниците към кметството почистиха гробищния парк и боядисаха тротоарите към пешеходните зони, както и двора на църквата. „Бенковски е чисто село и отпадъците не бяха в големи количества, но успяхме да освежим и да направим нашето населено място по-приветливо за предстоящите великденски празници и не само“, каза кметът Тодор Босев. Той изрази благодарността си към всички, които се включиха в екокампанията.  

Освен с почистване доброволци се включиха и в освежаване на бордюри и огради в Желязно. Заедно с кмета Цветан Малехунов бяха боядисани в различни цветове пейки, катерушки, кошчета, които освежиха зелените пространства в селото.   

Инициативата за пролетно почистване е на ръководството на Община Марица и лично на кмета Димитър Иванов, който прикани жителите да посрещнат наближаващите светли християнски празници в чисти и приветливи населени места. „Нека всички ние, деца и възрастни, всеки според възможностите си, да се включим и да направим по-чисти дворовете, тротоарните площи пред домовете ни, близкия парк, градинка, детска или спортна площадка, входовете и изходите на селата ни, гробищните паркове или други замърсени територии, призова кметът Димитър Иванов.

Хиляди малки и големи доброволци в 19-те населени места се включиха в пролетното почистване. Ръководството на Община Марица благодари на всички за ентусиазма и активността, които проявиха.