Община Пловдив, НКЖИ и БДЖ са близо да споразумение за замяна на имоти. На градските власти са необходими няколко парцела, собственост на държавните компании, като един от тях е над 5 дка и се намира на кръстовището на бул. „Македония”, „Димитър Талев” и „Калиакра”.

Той е необходим, за да се направят нужните развръзки при пускането на пробива на Централна гара. Както TrafficNews писа при завършването на пробива, ако Община Пловдив не се намеси, то цялата зона ще се задръсти, а новата пътна връзка между „Южен” и „Централен” ще се обезсмисли.

Към днешна дата Община Пловдив трябва да отчужди 28 имота в карето около стадион „Тодор Диев” – по улиците „Македония”, „Димитър Талев” и „Калиакра”, за да може да изгради адекватна инфраструктура за използването на новата пътна връзка.

Зам.-кметът по строителството инж. Тошо Пашов заяви, че след подписването на споразумението, ще се започне проектирането на развръзките от южната страна.

„Наясно сме, че ако не предприемем действия там, то този пробив ще се обезсмисли заради трудни достъп до него в район „Южен”. Ще възложим проектирането на два варианта на цялата зона - при изхода му, както и за свързването с разширяване на улица „Кукуш”. Тъй като има много имоти за отчуждаване, а процедурата е тромава, ще искаме първи вариант за пътни развръзки и частично разширение на улиците, за да може да бъде изготвено бързо и да поеме трафика при пускането на пробива. Вторият вариант ще е за разширение, когато бъдат отчуждени всички имоти”, заяви Пашов.

Вероятно първият вариант ще включва еднопосочност на част от улиците плюс разширение на ул. „Кукуш”. 

В градоустройствените планове движението от пробива на гарата трябва да се уреди с голямо кръстовище зад стадион „Тодор Диев”, а ул. „Македония” и ул. „Димитър Талев” да бъдат четирилентови булеварди. Преди това трябва да има и изградена южната тангента, като има  широк булевард по ул. „Акад.  Петър Динеков” и „Кукуш”. 

Очаква се пробивът да бъде готов през лятото на 2025 година. В същото време до  края на тази година трябва и Бетонния мост да бъде реконструиран.

Голямата тапа в Кючука, която ще обезсмисли пробива на Централна гараОбщина Пловдив трябва да отчужди 28 имота, а все още чака парцел от 5 дка от БДЖ за развръзките