Две специализирани операции са проведени на територията на областна дирекция Пловдив за периода от 15-ти до 21-ви април. Първата акция е национална и е била насочена към водачите, които управляват МПС с превишена скорост. Тя се проведе за период от една седмица и беше разделена на два етапа, съобщи началникът на ”Пътна полиция" гл. инспектор Красимир Нешев в изнесен 

За целия период на полицейската операция, на територията на Пловдив са констатирани общо 2520 нарушения с превишена скорост, от които 2084 нарушения са извършени в населените места и 436 на пътни участъци извън населени места. На 19 април се е провел и 24-часов маратон, отново по линия за превишаване на скоростта, като констатираните нарушения са били 548.

По същото време е била проведена и акция за нарушения, извършени от пешеходци, тъй като те са едни от най-уязвимите участници в движението. При акцията са проверявани също поставянето на обезопасителни колани и обезопасителни системи за деца. В хода на тази операция проверените превозни средства и пешеходци за били общо 6459. Съставените актове са били 409, издадени са и 1823 фиша.  Санкционираните водачи без колани са били 182, а 52 наказания са били наложени на пътници, които не използват колани по време на движение. Санкционираните пешеходци са били 66, като 25 от тях са глобени за това , че внезапно са изкочили на платното за движение. По думите на Нешев, това е най-честото нарушение от страна на пешеходците, както и пресичането на нерегламентирани места. По този параграф са глобени 29 пешеходци.Още петима са наказани за това, че са преминали на червен светофар. На 10 водачи е наложена глоба за отнемане на предимството на пешеходци. 

Във връзка с предстоящите празници гл. инспектор Нешев заяви, че полицейското присъствие в града ще бъде засилено.

“В последния работен ден и преди празниците на всички входови и изходни артерии на града, ще бъдат поставени полицейски патрули, които ще осъществяват, както стационарен така и линеен контрол.”, каза още той. По думите му, през почивните дни ще бъдат проведени и няколко специализирани полицейски операции- на 2,3 и 5 май операцията ще бъде насочена към водачи, които шофират под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Същевременно ще бъде проведена и такава срещу водачи, които шофират с превишена скорост.

Гл. инспектор Красимир Нешев е категоричен, че такъв вид операции ще продължат да се извършват на територията на пловдивската дирекция. "Операциите са с цел да се превъзпитат действията на пешеходците и на водачите на МПС-та”, завърши той. Началника на КАТ заяви, че ще се обърне внимание и на гражданите, които управляват ел-тротинетки и не спазват правилата.