Британски пациенти тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом (вид рак на кожата). Тя също така има потенциал да спре рак на белия дроб, пикочния мехур и бъбреците. 

Инжекцията се изготвя индивидуално за всеки пациент само за няколко седмици и действа, като кара тялото да преследва раковите клетки и да предотвратява завръщането на смъртоносната болест.

Изпитване на инжекцията във фаза 2 с участието на фармацевтичните компании Moderna и MSD установи, че тя драстично намалява риска от връщането на рака при пациенти с меланом. Вече е в ход последната фаза 3 на изпитването, ръководено от тръст, включващ редица британски болници, в партньорство с лондонския Юнивърсити колидж.

Новата инжекция е индивидуализирана неоантигенна терапия (INT) и се нарича ваксина срещу рак. Тя е предназначена да задейства имунната система, така че да може да се бори срещу специфичния за пациента тип рак и тумор. Известна като mRNA-4157 (V940), тя е създадена, за да бъде насочена към туморни неоантигени, които се експресират при конкретен пациент, пише БТА.