Расистка проява или тотално невежество , вследствие от дефицити във възпитанието и  образованието?  В неделя следобед , след мача „Ботев” – „Черно море” , фен на жълто-черните с един удар прати в болница  китайски студент. Причината за сблъсъка на този етап не е установена, тъй като китайският гражданин все още не е разпитан. Според първоначалната информация събрана от полицията , проблемът е възникнал след като група непълнолетни , срещайки чужденеца пред  търговски център „Гранд”,  са започнали да го дразнят, опитвайки се да говорят на неговия език. На този етап не е ясно , какво са искали да кажат учениците и какво е разбрал  студентът, но е факт, че той видимо се е подразнил и дръпнал фанелката на водача на групата. Той пък от своя страна му забил кроше в окото и го наранил. И така, „изгубени в превода” , феновете се оказаха клиенти на детска педагогическа стая , а китаецът се възстановява в болницата.

Все пак,  светлина в тунела има, тъй като млад пловдивчанин се е намесил своевременно , като успял да извика линейка и полиция , а след това  придружил пострадалия китаец до болница, където му е оказана медицинска помощ. Михаил Косев не е пряк свидетел на самия сблъсък, оказал се на „местопрестъплението”  при свършен факт.  „Видях група момчета и китаецът, чието лице беше цялото в кръв. Разбрах, че е имало някакъв конфликт и звъннах на 112 да пратят линейка и полиция.  Казах на момчетата да не си тръгват, докато не дойде полиция и да изясни случая” разказа Косев пред репортер на TrafficNews.

Според него китаецът е бил шокиран от случилото се,  за разлика от младежите, които не изглеждали притеснени. „Този, който бе нанесъл удара, ми заяви че нищо не могат да му направят, защото е непълнолетен. Останах с впечатлението, че бе до някаква степен горд с постъпката си. Когато го качиха в полицейската кола , в очите му се четеше доволство от случващото се” припомня си Косев.

Той самият не може да квалифицира проявата като чист расизъм. „Това са малки деца и не бива да им лепим подобни етикети. От друга страна липсата на емпатия е впечатляваща. Да проявиш агресия срещу чужденец, който не говори твоя език, не познава твоята култура, сам е…, наистина не мога да си го обясня. Но не мисля, че е омраза, по-скоро е невежество”, казва младежът.  Има и друг поглед към ситуацията – правилно ли е реагирал студента, когато вижда , че пред него има група хлапета?, разсъждава той.

Михаил Косев  е млад режисьор, актьор, певец и фрийлансър, активист и пловдивчанин, който дълги години е живял и учил в Щатите. Участвал е в няколко епизода от телевизионния сериал "Пътят на честта". В момента е сътрудник на БНР. Автор е и на инициативата  #дишамисе в социалните мрежи, с която цели актуалният проблем със замърсяването на въздуха да не се неглижира, а да се приеме сериозно. Има канал в Тик Ток с над 70 000 последователи. 

Парадоксалното е, че непълнолетните фенове са се оказали негови последователи и след като го разпознали първата им работа била да си направят снимки с него.  „Имах идея да коментирам случката в моя канал, но не желая да превръщам тази случка в модел на поведение на други деца. По –скоро бих искал да седна на една маса с момчетата и китайския студент и да поговорим. Сигурен съм , че след това ще се разделят като приятели” казва Косев.

Надява се студентът да се оправи и ударът да не се отрази на зрението му в дългосрочен план. „Като го изпишат от болницата , ще му звънна да пием кафе. Иска ми се , въпреки случилото се, да остане с добри чувства към страната ни”, казва Косев.

Футболен фен се нахвърли на китаец в ПловдивЧужденецът е приет в болница