Повредени са 43 картини на български и световно признати художници в Националната галерия. Сред тях и безценни творби на Владимир Димитров-Майстора и Иван Мърквичка. 18 картини се водят тежко пострадали, но кои точно не става ясно.

В ефира на БНТ директорката на галерията Ярослава Бубнова обясни случилото се с авария - поредната от 7 години насам. Този път аварията се е случила с пожарогасителната система. Прокуратурата води разследване по случая. Само за БНТ говори управителят на фирмата, която поддържа пожарогасителната система.

43 картини. Не можем да стигнем до тях, тъй като управата на галерията обяснява, че стоят заключени, докато тече разследване. Виждаме на снимка само две от всички повредени картини. Една от тях е на Иван Мърквичка.

"Одраскване на живописното платно, понякога могат да бъдат прокъсвания и едното прозевдение, да наистина, въздушната струя го извади от рамката и то се е отделило от нея изцяло и това се смята за тежка повреда", каза Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия.

Въздушната струя дошла от изпускане на газ от пожарогасителната система, която се самоактивирала.

"Това не е срещу някого нещо, или да има лице, което е предприело нещо. Това е наистина е събитие, което се нарича авария. От тази много силна вълна на инертна газ, са се разместили картините и някои са паднали от стелажите, на които те обикновено традиционно са закачени. При това разместване са се случили повреди, нашите реставратори ги назовават незначителни или средни, в частност много са повредени рамките", обясни Бубнова.

Според културното министерство, някои от картините вече са реставрирани. Но причината за тази авария от февруари продължава да стои с въпросителен. Отиваме при човека, който не е създал системата, но я е поддържал.

"Това е много, много рядък случай, при който може да се случи такова нещо. Пораженията върху обектите вътре са по-големи от очакванията. Имаше няколко откачени картини от самите щендери, което не би следвало може би да се случи. Счупени рамки, на някои картини, които са паднали", посочи Николай Стоилчев, управител на фирмата, която обслужва пожарогасителната система.

Районната прокуратура продължава да се занимава със случая, макар че вече веднъж се е произнесла, че няма престъпление.

На въпрос можем ли да кажем, че се касае за някакъв вид немарливост или грешно взето решение назад във времето, Николай Стоилчев, управител на фирмата, която обслужва пожарогасителната система, отговаря: То не е грешно, но би могло да бъде по-добро. Още когато е проектирана самата система, не е избран най-щадящият гасителен агент.

Културното министерство е дало пари на галерията , за да бъде поправена инсталацията. Но ремонт все още не е направен, защото се чакат експертизи.