Увеличение на заплатите на служителите в държавната и общинска администрация от 1 януари 2021 г, които работят на първа линия, искат от СРС "Подкрепа".  Предложенията включват три основни направления, касаещи допълнителното възнаграждение в условията на епидемия от COVID-19 , и ще бъдат внесени за обсъждане в Министерски съвет.

Едно от тях е свързано чл. 12, който определя увеличение на индивидуалните работни заплати на служителите в държавната администрация. „В него има текстове, които създават предпоставка в немалка степен за субективно увеличение на работните заплати. Например е записано, че „Индивидуалната основна месечна заплата на служителя може да се увеличи въз основа на последната годишна оценка на изпълнение на длъжността. Така записаното „може” означава, че и „не може”. Ето защо ние предлагаме да се създаде императивна форма – „да се увеличи”, съобщи председателят на СРС „Подкрепа” в Пловдив Атанас Кръстев.

Що се отнася до алинеите, описващи максимално допустимо увеличение до 15 на сто, синдикатите искат те да се променят на „максималното увеличение да е 15%. Тоест, да се знае, че при определени критерии, човек ще получи това увеличение.

Според тях по този начин служителите ще бъдат по-спокойни. Освен това те ще получават възнаграждение на базата на качеството на своя труд. Това от една страна ще увеличи административния капацитет и ще бъде стимул за самите служители в администрацията, а от друга - и ще доведе до по-добро обслужване на гражданите.

„Сега дали са оценени с 3 или 4, получават едни и същи пари.  И се връщаме в една много стара поговорка „Ние ги лъжем, че работим, те ни лъжат, че ни плащат”. Когато обаче се направят съответните промени, ясно изчисляване на процента на увеличение, съизмерим с работната заплата, това ще даде стимул за работа”, категоричен е Кръстев.

Другото предложение, което синдикат „Подкрепа” ще внесе в Министерски съвет, касае 30-процентното увеличение в 34 административни структури във връзка с COVID обстановката, което бе въведено от август. „При нас достигнаха сигнали, че не навсякъде хората получиха това увеличение. Стана ясно, че има осигурени пари, но няма нормативна база, въз основа на която те да се дадат на хората”, съобщи инж. Мариана Георгиева от Синдиката на административните служители.

Тя даде пример с агенция „Социално подпомагане”, къде заплатите се разпределят на нива съобразно заемана длъжност. Всяка степен има долна и горна граница на заплатата. „Там имаше хора, които с увеличението достигнаха максималната граница за съответната степен на съответното ниво и понеже наредбата не позволява те да прескочат в по-високо ниво, не успяха за вземат целите 30%”, посочи инж. Георгиева.

Затова ще бъде внесено предложение да може да се прескача в по-висока степен на съответното длъжностно ниво, така че хората да получат полагаемите им се проценти.

Увеличение на работните заплати на служителите в системата на Здравната каса е другото предложение, отправено от „Подкрепа” до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Адв. Христо Даскалов сигнализира, че в различни регионални Здравноосигуриттелни каси при едни и също длъжности и нива на заплащане има драстично разминаване в размера на възнагражденията. Освен това в момента с до 30 на сто са увеличени възнагражденията само на хората, които имат контролни функции в НЗОК. Но остават настрани всички останали служители, които работят на първа линия.

„Тази непълнота на постановлението допълнително довежда до диспропорции във възнагражденията на служителите и води до напрежение между тях. Нашето предложение е в закона за бюджета на НЗОК  за 2021 г . да бъде формулиран текст, че „в срок до 1 месец от влизане в сила на този закон управителят на НЗОК може еднократно да определи нов размер на индивидуални основни месечни заплати на определени служители в рамките на разходите за персонала, без да се надхвърля максималния размер на основната заплата за съответното ниво”, заяви адв. Даскалов.

Същото важи и за общинските служители на Община Пловдив, които работят на първа линия в дирекция„Местни данъци и такси”, общинските предприятия, ДКЦ-Та, общинските болници. „Предстои ни среща с кмета на града, за да се обсъдят възможностите за отпускане на средства. Например дирекция „Местни данъци и такси”, Общинският инспекторат извършват дейности в комуникация с хора, работа на терен, но не получават допълнително заплащане, за разлика от НАП например. Което не е справедливо”, посочи Кръстев.