Община Пловдив е на червено с финансите, като наличните парични средства са с отрицателен баланс. Това показва отчета на бюджета за месеца август, който градските власти са публикували. 

 Единствените пари, с които в момента разполагат градските власти са за делегирани от държавата дейности. Те не могат да се ползват за друго освен по предназначение – за заплати, издръжка на училища, градини и социални услуги. Това се случва няколко дни преди Общинският съвет да гласува официалния бюджет на Община Пловдив за 2023 година.  Макар и невлязъл в сила той изглежда нереалистичен към днешна дата, а дори подлага под въпрос и функционирането на Община Пловдив.  

Според отчета на бюджета към август месец са постъпили в хазната от местни приходи 127 млн. лева при планирани към края на годината 207 млн. лева. Това значи, че за да се изпълнят пловдивчани трябва да платят 80 млн. лева данъци в следващите 4 години, което  изглежда слабо вероятно.

Данък придобиване е един от налозите, който върви изключително слабо. Там при заложени 39 млн. лева са събрани само 20 млн. лева. Това е  налогът, който всеки плаща при придобиване на имущество – движимо или недвижимо. Приходите от собственост – най-вече продажби и наеми са 13 млн. лева при заложени 31 млн. лева. Приходите от такси при заложени 79 млн. лева са събрани 46 млн. лева.

В същото време Община Пловдив харчи със замах заложените средства, които не са дори  постъпили в бюджета. В разходната част дори не са предвидени 3-те млн. лева, които управата се кани да плати на „Тея Инвест” за парка от 67 дка.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви,  че положението е притеснително, като изрази учудване, защо хората не си плащат данъците и защо е толкова малка събираемостта при налога за придобиване.

„Ще забавим плащанията, ако нямаме наличност, докато съберем парите. Надявам се да не се стига да забавянето на заплати в общинските предприятия. Ще отрежем и други разходи при нужда. Имаме проблем с безлихвените заеми, които дадохме по различни европейски проекти.  Очакваме 19 млн. лева, но от МРРБ бавят парите, не знаем  защо. Ако те ги изплатят няма да има проблем  с плащанията”, каза Родопски.

На въпрос дали при така създалата се ситуация, ще има промяна в предложението за Бюджет 2023, той заяви:

„Не знам. Общинските съветници ще преценят  за бюджета – те го гласуват”, каза зам.-кметът.

По време на общественото обсъждане на бюджета всички тези опасения бяха изтъкнати от общински съветници. Тогава кметът Здравко Димитров каза,  че „няма фалирала община”, като очаква държавата да помогне.

Може ли Община Пловдив да остане без бюджет? Зико отложи гласуването на рамката от 655 млн. леваВместо на 7 септември предложението ще се гледа на другата сесия през септември

Съветник към Зико: Режете главата на новия кмет! Димитров: Няма фалирала общинаГрадоначалникът заяви, че ако не беше проектът на ВиК „Модър-Царевец” е щял да е готов

 

Бюджетът на Пловдив – фантазия от 655 млн. леваОбщественото обсъждане на финансовата рамка се превърна в предизборна трибуна