655 млн. лева – толкова средства трябва да има Пловдив на документи за 2023 година, която скоро ще влезе в последното си четиримесечие. Безпрецедентната политическа криза направи  така, че за общинските финанси август се превърна в март, когато обичайно се гласуват финансовите рамки.

Днес се проведе и общественото обсъждане на бюджета, на който присъстваха обаче преди всичко действащи общински съветници и ръководители, така и пловдивчани, дали заявка за местния вот.  На практика представяне на бюджета нямаше, а отделните зам.-кметове представиха основните акценти в своите програми. 

Големият проблем, който бе поставен от участниците в дискусията бе, че всъщност този бюджет е кух, като нереалистично са раздути приходите, а разходите са оставени същите от месец април.

Общинският съветник Слави Георгиев заяви, че бюджетът е една фантазия, като се започват редица обекти без да има реално средства за тях. Отделно за последните четири години  са се теглили кредити колкото общо 4 кмета преди Здравко Димитров.  В същото време се вкарват стари обекти, които се влачат от началото на мандата, за да се надуят цифрите.

Евелин Парасков също заяви, че голяма част от бюджета си е „кух” и попита кмета кои са основните приоритети на тази администрация, за да бъдат честни с хората. За да се знае кои проекти биха имали средства и кои не, тъй като няма да има за всички заложени в програмата.

Бюджетът от 655 млн. лева 324  млн. лева са от местни приходи, а остатъкът от 331 млн. лева са за делегирани от държавата дейности – за заплати, издръжка на училища, детски градини, социални услуги и други.

Въпреки че Община Пловдив има отчет за приходите към юли месец, зам.-кметът по финанси Величко Родопски по никакъв начин не е коригирал бюджета от приемането на т.нар. финансова рамка през април. И към днешна дата Община Пловдив очаква 42 млн. лева придобиване, макар че при изминала 2/3 от годината са събрани едва 18 млн. лева. За санкции и глоби са заложени 10 млн. лева, а са събрани едва 2 млн. лева.

Всичко това ще отвори огромна дупка в бюджета, което пък ще се отрази към края на годината – или иначе казано в другия мандат. Дефицитът или ще принуди новата власт да отреже част от проектите, или пък да влезе в нова дългова спирала.

Относно упреците Здравко Димитров заяви, че ако Пловдив не е строял двата стадиона, ситуацията с проектите е щяла да бъде съвсем различна, а днешното  обществено обсъждане дори би било излишно, защото „нямало какво да се говори”.

Величко Родопски от своя страна каза, че инфлацията за последните 3 години е около 20%, но неофициалната е отивала към 30%-40%, което също се отразява на работата на Община Пловдив.  Зам.-кметът по финанси изтъкна, че данъците не са се увеличавали въпреки това.  В същото време е трябвало редица договори да бъдат индексирани по методиката на Министерството на регионалното развитие и така се е получавала различна сума за отделните обекти от обявените в началото. Към днешна дата пък кредитния рейтинг на Община Пловдив е BBB+, колкото е и на държавата според „Стандарт едн Пуърс”.

Гражданите, които  поставяха мненията и исканията си, бяха малцина. Повечето от тях обърнаха внимание на конкретни проблеми в кварталите, в които живеят.