Преди минути, във втория ден на Великден, стартира Литията с Бачковската чудотворна икона на св. Богородица до “Клувията” - мястото, където е била скрита и намерена. За ритуала се използва копието, а не оригиналът на чудотворната икона на Бачковския манастир.

Богомолци се събраха днес, за да се включат в носенето и да се помолят за здраве. Вярва се, че на втория ден на Великден, силата на чудотворната икона е най-голяма, а векове образът й е символ на чудото. Богомолците ще изминат 6-километровото стръмно разстояние от манастира до местността „Клувията” пеша, носейки на ръце лика на Божията майка.

Светлата седмица приключва с Томина неделя. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил. Оттогава е останал изразът "Тома неверни". С Томина неделя завършва празничният цикъл за Възкресение и започва броенето на неделите след Великден. 40 дни след големия празник християните се поздравяват с "Христос Воскресе!".

Всяка година в Бачковския манастир , още в ранни зори се събрат вярващи от страната и чужбина, за да се включат в литийното шествие с чудотворната икона с образа на Света Богородица. То води началото си отпреди 400 години. 

Игуменът на Бачковския и Рилския манастир -епископ Сионий, обясни пред TrafficNews, че оригиналът на иконата изисква специални грижи. По тази причина той не излиза от храма.

“Към бога можем да попросим за здраве, но нека молитвата ни бъде по-обединена за мир по света. Всички тези чудеса , които са станали във времето са действеното влияние на Светата икона над тези, които се покланят пред нея, и които участват в това молитвено шествие. Разбира се, ние обединени около нея и тази година ще извървим пътя си и ще се надяваме на Божията благодат, посочи игуменът.

Той каза, че днес на ритуала са пристигнали вярващи чак от Грузия и Румъния и с помощта Бог, ще се отправят към “Клувията”.

Традиционно всяка година от 5:30ч. започва и плетенето на венеца, който се слага до иконата на носилката, която се отнася до местността. Той се се плете от двама души вече дълги години наред- Леля Люба и Василен Вълев.

88-годишната жена, която е пристигнала днес, чак от София, разказа пред медията ни, че целият ѝ живот е преминал по манастирите, а мисията ѝ не случайна. Тя не помни вече годините, когато е започнала да посещава манастира.

“Сънувала съм на сън да дойда тук в този манастир и да служа на Света Богородица. И аз попитах и тя с висок тон каза така “венецът ще плетеш”, каза леля Люба.

От рано сутринта имаше хора в Бачковския манастир, които се поклониха пред самата икона, целунаха я и оставиха дарове. Повече от хората казаха, че ще се молят най-вече за здраве. Имаше посетители, които заявиха, че, когато са се докоснали до силата ѝ, е станало чудо.